Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Μέρκελ στα ευρωπαϊκά, ο Σόιμπλε στα οικονομικά

Οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο ακόμη δεν έχουν καταλήξει πουθενά

GermanParliament

Η Ευρώπη εξακολουθεί να περιμένει την κατάληξη των συζητήσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο, όπου μετά από δύο εβδομάδες διαβουλεύσεων Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν γεφυρώσει τις διαφορές τους στα δύσκολα θέματα: της δημοσιονομικής πολιτικής και της «ευρωκρίσης».

Η παραμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών θεωρείται όμως μία από τις βέβαιες παραμέτρους του deal με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ η ευρωπαϊκή πολιτική παραμένει στα χέρια της Άνγκελα Μέρκελ, την ώρα που η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών στη Γερμανία πιέζει και τα δύο κόμματα.

Εν τω μεταξύ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς οι επικεφαλής της ομάδας διαπραγματεύσεων μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (CDU) και Όλαφ Σολτς (SPD) πρέπει να καταθέσουν αύριο Πέμπτη τις προτάσεις για τη φορολογική και χρηματοοικονομική πολιτική.

Το «deal» για τον υπουργό Οικονομικών της νέας κυβέρνησης

Η κατάργηση των φορολογικών προνομίων αποτελεί το επίκεντρο της διαφωνίας των δύο πλευρών. Οι Σοσιαλδημοκράτες  επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν με τους πόρους που θα προκύψουν σε αυτή την περίπτωση, αναπτυξιακά έργα.  Οι  Χριστιανοδημοκράτες όμως δηλώνουν ότι θα συμφωνήσουν στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των επιδοτήσεων, μόνον εάν υπάρξουν φοροελαφρύνσεις σε άλλα πεδία.

Η συμφωνία στα δημοσιονομικά είναι  βασική προϋπόθεση για την εκπόνηση ενός κοινού κυβερνητικού προγράμματος και όσο καθυστερεί τόσο περιπλέκονται τα πράγματα, καθώς κάθε πλευρά προβάλλει νέες απαιτήσεις. Παρά την παρέμβαση της Μέρκελ το θέμα δεν έχει λυθεί.

Κομβικό σημείο στη διαπραγμάτευση είναι το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών της νέας κυβέρνησης, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «με μεγάλα ανταλλάγματα προς το SPD».

Στη Μέρκελ μέχρι νεωτέρας η ευρωπαϊκή πολιτική

Ακόμη πιο περίπλοκο θέμα αποτελεί ωστόσο η ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς υπάρχει συμφωνία για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, όχι όμως και για τη διαχείριση της ευρωκρίσης. Τα δύο κόμματα διαφωνούν ειδικότερα όσον αφορά στην τραπεζική ενοποίηση και το Ταμείο για την εκκαθάριση τραπεζών, αλλά και για τη σύσταση Ταμείου Απόσβεσης Χρέους, με στόχο την ανακούφιση των χωρών που βρίσκονται σε κρίση.

Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, η ευρωπαϊκή πολιτική παραμένει στα χέρια της Μέρκελ, στην οποία στρέφουν το βλέμμα οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά και η Ελλάδα.

Ευρωπαϊκή πολιτική υπό την πίεση των «ευρωσκεπτικιστών»

Τη συζήτηση επηρεάζει -όχι θετικά για τις χώρες του νότου, που προσδοκούν μία αλλαγή της γερμανικής πολιτικής στην Ευρώπη- η πίεση των ευρωσκεπτικιστών, καθώς τόσο η CDU όσο και η SPD διαπιστώνουν πως έχουν απώλειες προς την Alternative fuer Deutschland, η οποία υποστηρίζει μεταξύ άλλων την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.  Ήδη οι Σοσιαλδημοκράτες απέσυραν τις «γενναίες» προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της «ευρωκρίσης», όπως τα «ευρωομόλογα».

Πηγή: dw.de

(Visited 1 times, 1 visits today)
By