Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ν. Κορέα αύξησε το επίπεδο συναγερμού

Η Νότια Κορέα αύξησε το επίπεδο συναγερμού επιτήρησης, μετά τις τελευταίες πληροφορίες ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για νέα πυραυλική δοκιμή σε πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς.

Copyright: Reuters | Kim Hong-Ji
Copyright: Reuters | Kim Hong-Ji

Σύμφωνα με αμερικανικές και νοτιοκορεατικές πηγές που επικαλείται το BBC, τουλάχιστον ένας πύραυλος με εμβέλεια 3.000 χλμ, που δεν έχει ξαναδοκιμαστεί, είναι έτοιμος για εκτόξευση.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ν. Κορέα ζητά τη μεσολάβηση της Κίνας, ως τη συμαντικότερη σύμμαχο της Β. Κορέας προκειμένου η Πιονγιάνγκ να κατεβάσει τους τόνους. Οι κινεζικές αρχές έκλεισαν σήμερα το συνοριακό πέρασμα της πόλης Νταντόνγκ στην βορειοανατολική Κίνα προς τη Β. Κορέα για τους τουρίστες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των τελωνειακών αρχών της πόλης, ο οποίος τόνισε ωστόσο ότι τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά για εμπορικές δραστηριότητες.

Η ένταση στην κορεάτικη χερσόνησο κλιμακώνεται καθώς η Β. Κορέα να απειλεί πως θα επιτεθεί σε νοτιοκορεατικές, ιαπωνικές και αμερικανικές βάσεις στην περιοχή, ενώ χθες η Πιονγιάνγκ προειδοποίησε τους ξένους πολίτες που βρίσκονται στη Ν. Κορέα, να είναι προετοιμασμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα σε περίπτωση πολέμου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των G8, που θα συναντηθούν σήμερα στο Λονδίνο, θα συζητήσουν μεταξύ άλλων τη ρητορική και γενικότερη στάση της Β. Κορέας και τον τρόπο αντιμετώπισης των απειλών της.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο γενικός γραμματές  του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, προειδοποίησε ότι η κρίση στην κορεατική χερσόνησο μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη.

Την ίδια ώρα, ανακοίνωση που αποδίδεται στη βορειοκορεατική Επιτροπή Ειρήνης Ασίας – Ειρηνικού αναφέρει ότι «η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο οδεύει προς θερμοπυρηνικό πόλεμο».

(Πληροφορίες από BBC, Reuters, ΑΜΠΕ)

(Visited 1 times, 1 visits today)
By