Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι εδώ

ektiposi

Η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει τις δυνατότητες να αλλάξει τον τρόπο που κατασκευάζουμε σχεδόν τα πάντα.

Του Χρήστου Κούτρα

ZPrinter 850Ο Economist την ανέφερε σε ειδική έκδοση ως την 3η βιομηχανική επανάσταση. Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι εδώ. Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε δει ελάχιστα όμως στο εξωτερικό και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες το 3d printing είναι το μέλλον.

Οι εφαρμογές είναι απίστευτες, σχεδόν σε όλο το φάσμα πια της οικονομικής ζωής.

Την καλύτερη διαφήμιση για τους τρισδιάστατους εκτυπωτές την έκανε ο γνωστός αμερικανός παρουσιαστής Τζέι Λένο, γνωστός συλλέκτης παλαιών αυτοκινήτων. Ο Τζει Λένο  έψαχνε κάποια ανταλλακτικά για τα αυτοκίνητα του. Δεν τα βρήκε, οπότε πολύ απλά τα τύπωσε!

 

 

Δείτε πως:

 

Πρόσφατα στην τρισδιάστατη εκτύπωση αναφέρθηκε και ο αμερικανός πρόεδρος. Ο Μπάρακ Ομπάμα σημείωσε πως η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει τις δυνατότητες να αλλάξει τον τρόπο που κατασκευάζουμε σχεδόν τα πάντα και ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επενδύσει στον συγκεκριμένο τομέα , καθώς μπορεί να προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας. Κάποιοι εκτιμούν πως οι 3d printers σημαίνουν πως, οι μεγάλες οικονομίες που μετέφεραν τα προηγούμενα χρόνια την παραγωγή τους σε χώρες της Ανατολής θα επαναπατριστούν.

Οι ειδικοί θεωρούν πως όταν η τρισδιάστατη εκτύπωση φτάσει στο σημείο που οι εταιρίες επιθυμούν τότε:

1.Η παραγωγή θα γίνεται σε ένα μικρό εργοστάσιο

2.Δεν θα υπάρχει καθόλου στοκ καθώς θα τυπώνουν όσα χρειάζονται

3.Δε θα επιβαρύνονται τα προϊόντα με κόστη μεταφοράς

4.Θα δημιουργηθούν ξανά –λίγες η αλήθεια είναι- θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο

Είναι η MAKER BOT η νέα APPLE;

Μία από τις πιο δυναμικές εταιρίες σε αυτόν τον κλάδο που αναπτύσσεται ταχύτατα είναι η maker bot.H εταιρία έχει ήδη ανοίξει το πρώτο της κατάστημα στη Νέα Υόρκη και οι μέχρι τώρα επιδόσεις κρίνονται εντυπωσιακές. Η maker bot κατασκευάζει τρισδιάστατους εκτυπωτές και μπορεί όποιος θέλει να παραγγείλει και μέσω διαδικτύου.

Στο κανάλι της εταιρίας στο youtube υπάρχουν απίστευτα βίντεο για τις δυνατότητες των εκτυπωτών. Η εταιρία οργανώνει κατά καιρούς και εντυπωσιακά event όπου γίνονται διαγωνισμοί για τις καλύτερες εκτυπώσεις.

Στην maker bot μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε το πρόσωπο σας. Πηγαίνετε στο κατάστημα ποζάρετε μπροστά στην κάμερα πατάτε το print και σε λίγα λεπτά κρατάτε το πρόσωπο σας στο χέρι σας.

Εντυπωσιακό είναι το project ενός ισπανικού εργαστηρίου. Τίτλος του προγράμματος είναι «γίνε το σουβενίρ σου». Οι Ισπανοί προγραμματιστές βγήκαν στην κεντρική πλατεία της Βαρκελώνης τη Ράμπλα και εκτύπωσαν φιγούρες ανθρώπων που πόζαραν για να γίνουν σουβενίρ.

Be Your Own Souvenir! from blablabLAB on Vimeo.

Δύο από τα κορυφαία site που λανσάρουν και πωλούν είδη που φτιάχνονται αποκλειστικά από τρισδιάστατους εκτυπωτές είναι το sculpteo.com και το shapeways.com .Εκεί μπορεί κάποιος να βρει ό,τι του κάνει κέφι η ακόμη και να παραγγείλει σύμφωνα με τις ανάγκες του.

 

Βιβλίο

Ο Κρις Άντερσον σε ένα βιβλίο με τίτλο «η νέα βιομηχανική επανάσταση» εξηγεί γιατί το 3d printing θα γίνει μεγαλύτερο ακόμη από το διαδίκτυο.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει ήδη εφαρμογές στην ιατρική ,την κατασκευή κοσμημάτων, στην υποδηματοποιία, στον βιομηχανικό σχεδιασμό ,την οδοντιατρική ,την αυτοκινητοβιομηχανία ,την εκπαίδευση και φυσικά στις μακέτες πολιτiκών μηχανικών, μηχανολόγων και αρχιτεκτόνων.

 

 

By