Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η τρόικα «απολογείται» για την Ελλάδα

Οι εκπρόσωποι της τρόικας υπεραμύνθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πολιτική τους

fosphotos.com | Yiannis Kourtoglou
fosphotos.com | Yiannis Kourtoglou

Την πολιτική της Τρόικας που εφαρμόζεται μέσω των μνημονίων στις χώρες που έλαβαν χρηματοοικονομική βοήθεια, υπεραμύνθηκαν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σερβάς Ντερούζ και της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, κατά τη διάρκεια δημόσιας ακρόασης που διεξήχθη σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα, ο Σ. Ντερούζ υπογράμμισε την τεράστια δημοσιονομική προσπάθεια που έχει γίνει από το 2009 και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει, εν μέρει, στις αγορές από το 2015 και μετά.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που συχνά δέχεται η Τρόικα για τη λανθασμένη συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, ο Σ. Ντερούζ παραδέχθηκε ότι υπήρξαν αστοχίες. Όπως είπε, μετά τον πρώτο χρόνο του προγράμματος, άλλαξαν τα δεδομένα και η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε. «Βάσει των στοιχείων που είχαμε τότε, ο σχεδιασμός του ελληνικού προγράμματος ήταν ο κατάλληλος» πρόσθεσε ο Σ. Ντερούζ.

Για το ίδιο θέμα, ο Κλ. Μαζούχ ανέφερε ότι την άνοιξη του 2010, τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που είχε η Τρόικα δεν ήταν ακριβή. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι αποκλίσεις στις προβλέψεις της Τρόικας, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό, στις σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και στην πολιτική κρίση που υπήρχε στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα, ο Σ. Ντερούζ απάντησε ότι είναι αναγκαία προκειμένου να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στη βελτίωση της είσπραξης των φόρων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By