Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Die Welt για τη «ρεμούλα των ΜΚΟ στην Ελλάδα»

«Δεκάδες εκατ. ευρώ έκαναν φτερά μέσα σε 4 χρόνια» σύμφωνα με την εφημερίδα

630369_money_2

Εκτενές άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που δημοσιεύεται την Παρασκευή κάνει λόγο για τις ΜΚΟ στην Ελλάδα με τον τίτλο: «Η μεγάλη ρεμούλα των ΜΚΟ στην Ελλάδα».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle,  το άρθρο σημειώνει πως «υπήρχαν εποχές που τα κρατικά ταμεία στην Ελλάδα ήταν ένα κατάστημα self-service για ανθρώπους που κάνουν δουλειές και έχουν καλές διασυνδέσεις. Τα τελευταία πέντε χρόνια μειώθηκαν δραστικά οι δυνατότητες απάτης και κατάχρησης, χάρη και στους ολοένα και αυστηρότερους όρους των διεθνών δανειστών. Εντούτοις παρέμεινε μια ζώνη ταμπού: οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ). Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 6.000, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν ελεγχθεί ποτέ σοβαρά από τις οικονομικές αρχές. Στο μεταξύ ελέγχονται περίπου 3.000 από τους δημόσιους ελεγκτές. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά.

Προφανώς ορισμένες δεν ήταν ούτε φιλανθρωπικές, ούτε και κοινωφελείς, αλλά είχαν στόχο τον αυτοπλουτισμό. Ορισμένοι πρέπει να λογοδοτήσουν τώρα ενώπιον δικαστηρίου. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πόσα χρήματα των φορολογουμένων έκαναν φτερά, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για διψήφιους αριθμούς εκατομμυρίων μόνον για την περίοδο 2000 έως 2004». Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη συνέχεια σε διάφορες περιπτώσεις ΜΚΟ που έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών, όπως του «Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης» αλλά και του «Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (Ε.Σ.Ε.Π.Α.).

By