Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Θετικό κλίμα στη συνάντηση Προβόπουλου – τρόικας

Στο τραπέζι τα κόκκινα δάνεια

fosphotos.com | Panayotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayotis Tzamaros

Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα φέρεται να διεξήχθη η συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Η τρόικα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιστροφή των 300 εκατ. ευρώ των bad banks στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ποσό που θα προστεθεί στα 10 δισ. ευρώ κεφαλαίων που έχει ως αποθεματικό το Ταμείο.
Παράλληλα αναφέρθηκε ότι η ΤτΕ έχει καλό track record στην ολοκλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεών της.

Για το ζήτημα των κόκκινων δανείων (υπερβαίνουν το 30% πλέον των χορηγήσεων), τα οποία προκαλούν πλέον ασφυκτικές πιέσεις σε τράπεζες και επιχειρήσεις, συμφωνήθηκε να συσταθούν ειδικές διευθύνσεις εντός των πιστωτικών ιδρυμάτων οι οποίες θα έχουν και την αποκλειστική αρμοδιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η Black Rock θα παραδώσει τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου που πραγματοποίησε στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών περί τα τέλη του μήνα ενώ τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+0,96% στα μέσα Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με τις συνεταιριστικές τράπεζες οι ίδιες πληροφορίες φέρουν την Τρόικα πρόθυμη να δώσει μία ακόμη παράταση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αύξησης κεφαλαίου που έχουν δρομολογήσει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By