Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Θρίλερ με ομήρους στο Ναϊρόμπι

Ένοπλοι ισλαμιστές έχουν καταλάβει πολυκατάστημα και μέχρι στιγμής έχουν σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους

KenyaΘρίλερ για γερά νεύρα βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπό κατάληψη πολυκατάστημα westgate στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι.

Ένοπλοι ισλαμιστές της οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ έχουν καταλάβει το κτίριο του πολυκαταστήματος από το περασμένο Σάββατο, σκότωσαν και τραυμάτισαν πολίτες και κρατούν ομήρους έως τώρα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έχουν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί της Δευτέρας γιγαντιαία επιχείρηση για τον τερματισμό της κατάληψης.

Στόχος τους να απελευθερώσουν τους ομήρους γι” αυτό και οι κινήσεις τους είναι ιδιαίτερα προσεκτικές.

Νωρίς το πρωί υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών και ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις μέσα στο πολυκατάστημα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας διέσωσαν κι άλλους ομήρους κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι τώρα πλησιάζουν στους ενόπλους.

Δεν δίνονται βεβαίως περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο των κενυατικών δυνάμεων ασφαλείας, που συνεπικουρούνται από ισραηλινές και αμερικανικές δυνάμεις.

Έντονη είναι η παρουσία των αρχών ασφαλείας στα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη.

Ο αριθμός των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης αυξάνεται διαρκώς και κορυφώνεται η αγωνία για τους εναπομείναντες ομήρους.

Ο Ερυθρός Σταυρός της Κένυας ανακοίνωσε ότι έως τώρα τουλάχιστον 69 είναι οι νεκροί και 63 οι αγνοούμενοι.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είναι προφανές πως οι ένοπλοι χρησιμοποιούν τους ομήρους ως ανθρώπινη ασπίδα.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της αστυνομίας, οι συνάδελφοί του αναγκάστηκαν να διακόψουν την επίθεση στον πρώτο όροφο του εμπορικού κέντρου, όταν οι ισλαμιστές έβγαλαν μπροστά τους γυναίκες και παιδιά.

Επίσης, γράφουν οι εφημερίδες στο Ναϊρόμπι, οι δράστες στο διάστημα από το περασμένο Σάββατο που εισέβαλαν στο εμπορικό κέντρο, αλλάζουν τα ρούχα τους μέσα στα καταστήματα, έτσι ώστε να παραπλανούν τις δυνάμεις ασφαλείας.

Επιπλέον, οι ισλαμιστές που βρίσκονται εντός του westgate χρησιμοποιούν το twitter για να πληροφορούν όπως εκείνοι θέλουν. Χρησιμοποιούν το χάσταγκ westgate και δίνουν τη δική τους εκδοχή των πραγμάτων.

Ένας άνδρας, ο οποίος παρουσιάσθηκε ως ένας “διοικητής” των σομαλών ισλαμιστών Σεμπάμπ, διέψευσε ότι ξένοι βρίσκονται μεταξύ των ενόπλων και υποστήριξε πως δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως “έλαβε γνώση πληροφοριών περί συμμετοχής Βρετανών” στην επίθεση στο Ναϊρόμπι. “Εξετάζουμε αυτές τις πληροφορίες”, πρόσθεσε απλώς ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο νέος Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ, καταδίκασε την επίθεση πριν από λίγο. “Οι δράσεις αυτής της ομάδας εξτρεμιστών αφαίρεσαν ζωές και τραυμάτισαν αθώους ανθρώπους”, υπογράμμισε και εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο ενός  Αυστραλού πολίτη. Κατέληξε λέγοντας πως η Αυστραλία επηρεάζεται από τις τρομοκρατικές πράξεις και ότι οι ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα εξακολουθούν να αποτελούν παγκόσμια απειλή.

Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ανέβαλαν τη δίκη του του Κενυάτη αντιπροέδρου Ουίλιαμ Ρούτο για μια εβδομάδα για να τού επιτρέψουν να επιστρέψει στην πατρίδα του και να διαχειριστεί την κρίση.

Πηγή: euronews

(Visited 1 times, 1 visits today)
By