Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ισχυρές καταιγίδες και τοπικές βροχές

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από ανατολικές διευθύνσεις, 4 με 5 μποφόρ ενώ θα σημειωθεί μικρή άνοδος της θερμοκρασίας ως προς τις ελάχιστες τιμές της

kairos-kakokairia

Toπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νότια, που στην Κρήτη θα είναι ισχυρές προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το βράδυ της Κυριακής η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που είναι πιθανό να συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, μέχρι το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 14 Απριλίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από ανατολικές διευθύνσεις, 4 με 5 μποφόρ ενώ θα σημειωθεί μικρή άνοδος της θερμοκρασίας ως προς τις ελάχιστες τιμές της.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 7 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: μεταβλητοί ασθενείς και στο Ιόνιο τοπικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: στα νότια τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες με σταδιακή βελτίωση από αργά το απόγευμα. Στα βόρεια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες υπάρχει πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη όπου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Προς το βράδυ θα περιοριστούν στις ανατολικές περιοχές.
Άνεμοι: ανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: στα βόρεια αυξημένες νεφώσεις. Στα νότια βροχές και τοπικές καταιγίδες.
Άνεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια ανατολικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 14 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν πρόσκαιρη καταιγίδα. Βελτίωση από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 20 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι και το απόγευμα θα αυξηθούν, όποτε είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: ασθενείς και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Κεφαλονιά
Καιρός: λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 18 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση καιρού για αύριο Μεγάλη Τρίτη 15-04-2014

Καιρός: στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία βελτίωση. Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι στη Μακεδονία, τη Θράκη και προς το βράδυ στην Ηπειρο και το βόρειο Ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά αίθριος, όμως τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια βορειοανατολικοί μέχρι 5 μποφόρ, γρήγορα νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Συμβουλές από την Γενική Προστασία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων (καταιγίδων και πιθανής χαλαζόπτωσης). Ειδικότερα:
· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.
· Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.
· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
· Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
· Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να πληροφορήσουν τους οικείους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.
· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
· Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

By