Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Με ισχύ νόμου πλέον το σχέδιο «Αθηνά» για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Στην τελική ευθεία τα προεδρικά διατάγματα για συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ

www.foshotos.com/Alexandros Katsis
www.foshotos.com/Alexandros Katsis

Στο Εθνικό Τυπογραφείο «οδεύει» το σχέδιο Αθηνά για την συγχώνευση τμημάτων των πανεπιστημίων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Με βάση τον «νέο ακαδημαϊκό χάρτη» όπως αποκαλείται, πρόκειται να επιλέξουν τα τμήματα εισαγωγής τους οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων για το 2013. Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι η κατάθεση των Προεδρικών Διαταγμάτων με τα οποία θα εφαρμοσθεί το σχέδιο γίνεται μετά την εξάντληση κάθε δυνατής διαβούλευσης.

Σε δήλωση του ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος επισήμανε χαρακτηριστικά:  «Με στόχο την αναβάθμιση της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάνουμε σήμερα ένα αποφασιστικό βήμα διόρθωσης των παθογενειών, που όλοι συνομολογούμε. Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης λογοδοτεί σε επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια, απαντά στις προσδοκίες της Νέας Γενιάς για πτυχία με αντίκρισμα και έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης. Η τελική πρόταση ελαχιστοποιεί το κόστος για την ελληνική οικογένεια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πρωτόγνωρες συνθήκες, που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης είναι αποτέλεσμα της μέγιστης εφικτής σύνθεσης και συναίνεσης όλων των συμμετασχόντων στη διαβούλευση, καθώς ενσωματώνει όλες τις δημιουργικές και τεκμηριωμένες προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν  από τα Ιδρύματα, τα Κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση,  αλλά και τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής».

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου   ο  νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης διαθέτει πλέον 405 Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνολικά, έναντι 534 Τμημάτων πριν την εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά», δηλαδή ο αριθμός αυτών που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν είναι 129. Σε μεταβατικότητα, δηλαδή σε λειτουργία έως την αποφοίτηση των εισαχθέντων 2012-2013,  τίθενται 26 Τμήματα.

Τα νέα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ μπορείτε να δείτε εδώ

[space size=»30″]

By