Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κίνδυνος άμεσης κατάσχεσης για 60.000 ακίνητα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προβόπουλου με τις τράπεζες

daneia745_061113

Συνάντηση με τις διοικήσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών είχε ο πρόεδρος της ΤτΕ, Γιώργος Πρόβοπουλος, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τρόποι ανάσχεσης της ανόδου των επισφαλών δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 60.000 ακίνητα κινδυνεύουν άμεσα από την απειλή των πλειστηριασμών. Ανησυχητική είναι όμως και η ταχύτητα με την οποία καθημερινά νέοι δανειολήπτες εισέρχονται στην «γκρίζα» ζώνη. Υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 με 60.000 δάνεια παρουσιάζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.

Το «αντίδοτο» που πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Προβόπουλος στους τραπεζίτες για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, η οποία γίνεται ακόμη πιο πιεστική αν προστεθούν τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και εκείνα των επιχειρήσεων, είναι η δημιουργία κεντροποιημένης διαχείρισης των προβληματικών δανείων.

Συνέστησε δε, να αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες διευθύνσεις καθυστερήσεων που διαθέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Όπως είχαμε αναφέρει νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Blackrock, που  συνδυάζονται με τα stress tests, προκύπτει ότι στο χειρότερο σενάριο θα μειωθεί το core tier 1 μεσοσταθμικά στο λίγο κάτω από το 11%.  Το μεγάλο ζητούμενο αποτελεί ο τρόπος διαχείρισης των κόκκινων δανείων, τα οποία υπολογίζονται στα 70 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ τα στεγαστικά δάνεια που είναι στο «κόκκινο» αφορούν περίπου 180.000 νοικοκυριά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By