Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Καμπανάκι» ΔΝΤ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η προειδοποίηση αυτή του ΔΝΤ αντηχεί τους εντεινόμενους φόβους ότι η Ευρώπη δεν έχει μπει σταθερά στον δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη

dnt

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει περαιτέρω.

Η προειδοποίηση αυτή του ΔΝΤ αντηχεί τους εντεινόμενους φόβους ότι η Ευρώπη δεν έχει μπει σταθερά στον δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί και στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας εντός της εβδομάδας.

Το ΔΝΤ προέβλεπε τον Οκτώβριο ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα φθάσει το 0,8% το 2014 και το 1,3% το 2015.

Όμως τα απογοητευτικά δεδομένα του περασμένου μήνα έθεσαν ακόμη και αυτές τις ήδη αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις υπό αμφισβήτηση, και ιδίως τα στοιχεία για την εγχώρια ζήτηση στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, που προκάλεσαν «έκπληξη» στους ειδικούς του Ταμείου, όπως ανέφερε το ΔΝΤ σε μια έκθεσή του ενόψει της συνόδου κορυφής της G20.

Η ευρωζώνη μοιάζει να μην έχει απομακρυνθεί από τον κίνδυνο ύφεσης, και τα στοιχεία που αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα την Παρασκευή δεν αναμένεται να απέχουν πολύ από την οριακή ανάπτυξη του περασμένου τριμήνου (0,1%). Ο πληθωρισμός εντός 2014 αυξήθηκε μόλις 0,4%. Η ΕΚΤ έχει στόχο ο πληθωρισμός να κυμαίνεται λίγο κάτω από το 2%.

Το ΔΝΤ ανέφερε πως καλωσορίζει τις πρόσφατες κινήσεις της ΕΚΤ, η οποία διατήρησε τα επιτόκιά της στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα όπου βρίσκονται και συμφώνησε να προετοιμαστεί για την αγορά αξιογράφων ώστε να χορηγηθεί περισσότερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης.

«Όμως εάν η προοπτική του πληθωρισμού δεν βελτιωθεί και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να καταγράφουν πτώση η ΕΚΤ πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα, περιλαμβανομένων των αγορών κρατικών ομολόγων», σημείωσε το ΔΝΤ στην έκθεσή του.

Το Ταμείο προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους οι οποίοι συνδέονται με τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, αλλά και για τις διορθώσεις στις αγορές που οφείλονται στις αποκλίνουσες πολιτικές των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ενώ η Fed, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, αποφάσισε τον περασμένο μήνα να τερματίσει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης για την τόνωση της οικονομίας που εφάρμοζε, αντιθέτως η Τράπεζα της Ιαπωνίας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ασιατικής χώρας, αύξησε το ρυθμό τυπώματος χρήματος και η ΕΚΤ συνεχίζει να μελετά το πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Εξάλλου οι μαζικές ρευστοποιήσεις στις χρηματαγορές στα μέσα Οκτωβρίου προβλημάτισαν τους ειδικούς, που ανησυχούν ότι μια νέα αναταραχή στις αγορές θα μπορούσε να πλήξει εκ νέου την εμπιστοσύνη. «Η πρόσφατη αύξηση της αστάθειας (στις αγορές) υπενθυμίζει τις προκλήσεις» που υπάρχουν, επισήμανε το ΔΝΤ.

By