Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Καναδάς:  Οι αρχές εξετάζουν το βίντεο που γύρισε ο δράστης της επίθεσης στο Κοινοβούλιο

Το βίντεο δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα από τις αρχές

kanadas_epithesh_6

Βίντεο που γύρισε ο ένοπλος δράστης της επίθεσης στο κοινοβούλιο του Καναδά στην Οτάβα, λίγο πριν προβεί στην πράξη του αυτή, έχουν στα χέρια τους οι αρχές του Καναδά.

Σε ανακοίνωσή της η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία (RCMP) αναφέρει ότι αναλύει το περιεχόμενο βίντεο που γύρισε ο Μισέλ Ζεχάφ-Μπιμπό, και το οποίο επί του παρόντος δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα.

Ο 32χρονος Ζεχάφ-Μπιμπό εισέβαλε στο κτήριο του κοινοβουλίου την περασμένη Τετάρτη αφού προηγουμένως πυροβόλησε και σκότωσε τον στρατιώτη Νέιθαν Τσιρίλο στο Μνημείο των Πεσόντων. Στη συνέχεια ο δράστης έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών μέσα στο κτήριο.

kanadas_tzixantistisΗ ομοσπονδιακή αστυνομία ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι θεωρεί πως στο σπίτι της θείας του δράστη βρέθηκε ένα μαχαίρι το οποίο έφερε ο Ζεχάφ-Μπιμπό και πρόσθεσε ότι αναζητείται η προέλευση του όπλου που χρησιμοποίησε.

Η RCMP ανακοίνωσε ακόμη ότι ο δράστης είχε εργαστεί στις πετρελαιοπηγές και με τα χρήματα που έβγαλε χρηματοδότησε τις δραστηριότητές του λίγες μέρες πριν από την επίθεση. Τις ημέρες εκείνες έμενε σε καταφύγιο για αστέγους στην Οτάβα.

Η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά τις επαφές που είχε τις ημέρες που προηγήθηκαν της επίθεσης για να διαπιστώσει αν αυτές συνδέονται με την πράξη του.

Τα μέτρα ασφαλείας στον Καναδά έχουν ενταθεί μετά την επίθεση. Δύο ημέρες νωρίτερα, ένας άλλος άνδρας, ο 25χρονος Μάρτιν Ρουλό, έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε δύο στρατιωτικούς στο Κεμπέκ σκοτώνοντας τον έναν.Ο δράστης έπεσε επίσης νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών.

Οι επιθέσεις που σύμφωνα με την αστυνομία είναι έργα Καναδών πολιτών οι οποίοι έχουν ασπαστεί το Ισλάμ, σημειώθηκαν την ίδια εβδομάδα που η κυβέρνηση έστειλε περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή για να συμμετάσχουν στις αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

kanadas_voulh_epithesh_1Οι καναδικές αρχές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη συμμετοχή στην εκστρατεία παρά τις επιθέσεις και σχεδιάζουν να ανοίξουν και πάλι το κτήριο του κοινοβουλίου για το κοινό σήμερα, παρότι στη διάρκεια της νύχτας οι εγκαταστάσεις θα κλειδώνονται.

Την ίδια ώρα, η μητέρα του Ζεχάφ-Μπιμπό διέψευσε σε επιστολή της προς το καναδικό πρακτορείο ειδήσεων Postmedia ανακοίνωση της RCMP σύμφωνα με την οποία εκείνη είχε δηλώσει στην αστυνομία ότι ο γιος της σχεδίαζε να μεταβεί στη Συρία.

Η Σούζαν Μπιμπό γράφει στην επιστολή της ότι ο γιός της, ο οποίος ταξίδεψε στην Οτάβα από το Βανκούβερ αναζητώντας διαβατήριο, ήθελε να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία για να μελετήσει το Κοράνι.

Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη γενέτειρά του, το Χάμιλτον του Οντάριο, η κηδεία του Τσιρίλο.

kanadas_enoplos

By