Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κατηγορίες Κιέβου προς Μόσχα ότι προετοιμάζει «θερμό επεισόδιο»

Προειδοποίησε πως η Μόσχα επιδιώκει να βρει ένα πρόσχημα για να αναπτύξει δυνάμεις

oukrania

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έστειλε κι άλλα στρατεύματα και βαρέα όπλα στο έδαφός της, στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ προειδοποίησε πως η Μόσχα επιδιώκει να βρει ένα πρόσχημα για να αναπτύξει δυνάμεις εκεί σε ειρηνευτικό ρόλο.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της ουκρανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι πιστεύει πως οι δύο οχηματοπομπές με βαρέα όπλα και άρματα μάχης που εντόπισαν παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εισήλθαν στη χώρα από τη Ρωσία.

«Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για την προέλευση των φορτηγών, των (πυροβόλων) Χόβιτσερ και των στρατιωτών με τις πράσινες στολές», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Αντρίι Λισένκο.

Οι παρατηρητές εντόπισαν μια οχηματοπομπή με εννέα άρματα μάχης χωρίς διακριτικά που εκινείτο προς το νότιο Ντονέτσκ.

Ο Οργανισμός δεν ανέφερε από πού προήλθαν τα οχήματα. Την Παρασκευή το Κίεβο είχε ανακοινώσει πως 32 άρματα μάχης, 16 Χόβιτσερ και 30 φορτηγά με πυρομαχικά και προσωπικό πέρασαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Ο Λισένκο υποστήριξε ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζεται να εξαπολύσει επιθέσεις σε μια προσπάθεια να επιτύχει να εγκαταστήσει μόνιμα στρατεύματα στην περιοχή.

«Μια τεράστια πρόκληση, όπως τρομοκρατικές ενέργειες ή ένοπλες επιθέσεις, για τις οποίες θα κατηγορήσουν την Ουκρανία, ώστε να εγκαταστήσουν υποτιθέμενες ειρηνευτικές δυνάμεις, συνεχίζει να είναι πιθανή», ανέφερε
.
Η Ρωσία διαψεύδει ότι στέλνει στρατεύματα στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στο Πεκίνο ότι δεν έχει «καμιά πληροφορία» περί ρωσικών στρατευμάτων και αρμάτων μάχης στην ανατολική Ουκρανία.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες επίσης διέψευσαν ότι η Μόσχα έστειλε ενισχύσεις.

Ο Έντουαρντ Μπασούριν, ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, είπε ότι απλώς μετακινούνται ενισχύσεις στο μέτωπο. «Πρέπει να μετακινούμε ορισμένους από τους σχηματισμούς μας», είπε ο Μπασούριν στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Στο Ντονέτσκ ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ορισμένες από τις πιο σφοδρές εχθροπραξίες των τελευταίων μηνών. Οι μάχες, που συνεχίζονται παρά την εκεχειρία, επικεντρώνονται στο αεροδρόμιο της πόλης, που βρίσκεται βόρεια και συνεχίζει να βρίσκεται στα χέρια του ουκρανικού στρατού

By