Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κλίμα νευρικότητας στα ασιατικά χρηματιστήρια λόγω Κίνας

Κέρδη άνω του 1% κατέγραψε ο Nikkei στο Τόκιο

stocks 2

Με μεικτή εικόνα η παρουσία των ασιατικών αγορών για την Τετάρτη, με τα στοιχεία για την οικονομία της Κίνας να αποθαρρύνουν μερικώς τους επενδυτές από τον ασιατικό κολοσσό, ενώ οι δείκτες στη ευρύτερη περιοχή της ηπείρου είχαν θετική παρουσία.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei κέρδισε 1,1% και με το ίδιο ποσοστό ενισχύθηκε και ο ευρύτερος Topix.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 ανέβηεκα κατά 0,6% ενώ ο Kospi στη Σεούλ της Ν. Κορέας σημείωνει μικρή υπόχωρηση κατά 0,2%.

Πειρσσότερο αρνητική η εικόνα στην Κίνα, με τον συνθετικό δείκτη της Σαγκάης να χάνει 0,5% και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να πέφτει κατά 1%.

Στα οικονομικά δεδομένα από το Πεκίνο που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, ο δείκτης PMI της HSΒC ενισχύθηκε τον Απρίλιο στο 48,3 από 48 τον προηγούμενο μήνα, αλλά παραμένει κάτω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη με τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

«Δεν θεωρούμε πως η ενίσχυση του ΡΜΙ συνιστά σημείο καμπής για την οικονομία και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η τάση για την ανάπτυξη είναι πτωτική» αναφέρουν οι αναλυτές της Nomura. Το πρώτο τρίμηνο του 2014, το ΑΕΠ της Κίνας αναπτύχθηκε σε ετήσια βάση κατά 7,4%. Ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης των τελευταίων 18 μηνών, αλλά οριακά υψηλότερος των προσδοκιών.

Η Κίνα πάντως, προχωρά διστακτικά σε μέτρα στήριξης της οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας, αποφάσισε μείωση του ποσοστού υποχρεωτικής διακράτησης διαθεσίμων για ορισμένες τράπεζες της επαρχίας μεταξύ 0,5% και 2%. Η CCIC εκτιμά ότι με το μέτρο αυτό αποδεσμεύεται ρευστότητα 110 δισ. γουάν, δηλαδή 17,64 δισ. δολ.

Πηγή: euro2day.gr

By