Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι πρυτάνεις συζητούν την επόμενη ημέρα με τον Αρβανιτόπουλο

Θετική είναι αρχική ανταπόκριση των διοικήσεων των ΑΕΙ στο κάλεσμα του Κων. Αρβανιτόπουλου για διάλογο, τη ώρα που διεξάγεται εισαγγελική έρευνα για τους διοικητικούς

arvanitopoulosA

Άμεση ήταν η ανταπόκριση των πρυτάνεων στην έκκληση που απηύθυνε την Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προς τις διοικήσεις των ΑΕΙ προκειμένου να προσέλθουν σε διάλογο.

Στο γραφείο του υπουργού προσήλθαν τρεις πρυτάνεις, καθώς ο κ. Αρβανιτόπουλος έκανε ένα βήμα πίσω από τη σκληρή στάση που διατηρούσε. Έτσι, οι πρυτάνεις  του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΜΠ και του Πατρών έγιναν δεκτοί ξεχωριστά από τον υπουργό σε εποικοδομητικό κλίμα και με ενθαρρυντική ανταπόκριση.

«Συζητάμε για την επόμενη μέρα»

Ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Σιμόπουλος τόνισε πως «συζητάμε για την επόμενη μέρα». Ο πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών κ. Παναγιωτάκης από την πλευρά του σημείωσε πως το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχθεί. Μετά τη διαθεσιμότητα οι δρόμοι για το πανεπιστήμιο είναι δυο: ή θα λειτουργεί ή δε θα λειτουργεί. Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι υποχρεωμένο να τα βγάλει πέρα-κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες

Τέλος ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γάτσος, εξήρε το εποικοδομητικό κλίμα στη συνάντηση, και την αμοιβαία κατανόηση για την επόμενη μέρα.

Εισαγγελική έρευνα για την απεργία των διοικητικών

Εν τω μεταξύ, νέα εισαγγελική έρευνα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου για την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ που αφορά την 19η Νοεμβρίου έως και σήμερα.
Και η νέα παραγγελία της κ. Φάκου για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, όπως και άλλες δύο που έχουν προηγηθεί για προηγούμενες απεργίες οι οποίες κρίθηκαν παράνομες από το Πρωτοδικείο, ανατίθεται στην Κρατική Ασφάλεια προκειμένου να διακριβωθεί η ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της παραβίασης δικαστικής απόφασης.

foitites

Καταγγελία για προσλήψεις εν μία νυκτί στο ΕΚΠΑ

Εξάλλου, το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Παιδείας προέβη σε καταγγελία σχετικά  με τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα Πανεπιστήμια .

«Ζητήσαμε από τα Πανεπιστήμια να κάνουν αξιολόγηση και όλοι μας είπαν ότι έχουν έλλειψη υπαλλήλων», τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στη πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, «στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μέσα σε μία νύχτα προσλήφθηκαν 500 υπάλληλοι», ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν μιλάει κανείς για απολύσεις αλλά για κινητικότητα».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος επανέλαβε πως «στο Καποδιστριακό υπάρχουν 313 περιπτώσεις υπαλλήλων με το ίδιο επώνυμο και 80 γιους και κόρες».

Αναφορικά με τις δικαστικές αποφάσεις, ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε πως τα δικαστήρια έχουν «βγάλει» την απεργία στα Πανεπιστήμια, παράνομη. Τέλος, ο υπουργός Παιδείας κάλεσε μέσω της εκπομπής τους διοικητικούς υπαλλήλους σε συζήτηση σήμερα στη 1 το μεσημέρι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By