Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κομισιόν: Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία

oukrania_krimaia_rosoi_stratiotes_746950018

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμασε τις προτάσεις της για τις νέες κυρώσεις που αναμένεται να επιβάλει η Ε.Ε. στη Μόσχα, αλλά σύμφωνα με τις Βρυξέλλες η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η οριστικοποίηση των προτάσεων της Κομισιόν έγινε την ημέρα κατά την οποία το Κίεβο και η Μόσχα ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας για αυτά που πρέπει να γίνουν για να σταματήσει η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τους φιλορώσους αντάρτες.

«Οι προτάσεις (για τις νέες κυρώσεις) θα υποβληθούν στα κράτη μέλη και αυτά θα αποφασίσουν, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις επί του πεδίου», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον.

Οι κυρώσεις που προτείνει η Κομισιόν περιλαμβάνουν τον περιορισμό της πρόσβασης των δημόσιων ρωσικών επιχειρήσεων των κλάδων της άμυνας και του πετρελαίου στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, τον περιορισμό της παροχής υπηρεσιών από ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας στη Ρωσία, αλλά και τη διεύρυνση της απαγόρευσης των εξαγωγών προϊόντων «διπλής χρήσης» (πολιτικής και στρατιωτικής) από την Ε.Ε. στη Ρωσία, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η Επιτροπή δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις προτάσεις που υπέβαλε, όμως ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αφορούν «την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, την άμυνα, τα προϊόντα διπλής χρήσης και ευαίσθητες τεχνολογίες», πεδία που έχουν ήδη στοχοθετηθεί στους προηγούμενους γύρους ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Τα κράτη-μέλη πρόκειται να αποφασίσουν σχετικά με τις νέες κυρώσεις έως την Παρασκευή.

Πάντως, μερικές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει επιφυλάξεις και ανησυχίες για τις συνέπειες που θα έχουν οι κυρώσεις στις οικονομίες τους.

Ιδιαίτερα η Τσεχία ανησυχεί για τον μηχανολογικό της κλάδο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της, Μποχούσλαβ Σομπότκα στο πρακτορείο ειδήσεων CTK. Διπλωμάτες υπογράμμισαν ότι δεν αναμένουν ότι η Πράγα θα ασκήσει βέτο στα νέα μέτρα.

Επιπλέον, από ορισμένες μεριές αμφισβητείται το κατά πόσον οι κυρώσεις είναι αποτελεσματικές.

By