Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ξεκίνησε η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί 7.000 αστυνομικοί

politexnio

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την 41η επέτειο του Πολυτεχνείου, με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι μία από τις στιγμές της ελληνικής ιστορίας που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στην πορεία του χρόνου»

papouliasA

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί 7.000 αστυνομικοί, ενώ εντείνονται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο. «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι μία από τις στιγμές της ελληνικής ιστορίας που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στην πορεία του χρόνου. Γιατί όλο και περισσότερο χρειαζόμαστε παραδείγματα που δείχνουν ότι η κοινωνική απελευθέρωση κατακτιέται με αγώνες, ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό από το πάθος για ελευθερία και δημοκρατία, ότι η καθεστωτική βία και ο αυταρχισμός χρειάζονται αθητικότητα και ανοχή για να επιβληθούν», τονίζει σε μήνυμα του για την 41η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Στη σημασία διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης γύρω από το Πολυτεχνείο αναφέρονται στα μηνύματα τους τα πολιτικά κόμματα.

Σημειώνεται πως έχουν κλείσει οι δρόμοι στην περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας και τους κάθετους δρόμους αυτών.

Εκατοντάδες πολίτες προσήλθαν από νωρίς το πρωί στο Πολυτεχνείο για να τιμήσουν τους νεκρούς της εξέγερσης του 1973. Πολλά είναι τα μικρά παιδιά που με τους γονείς ή τους παππούδες τους έρχονται να αφήσουν ένα γαρίφαλο.

politexnio

Η πόρτα του Πολυτεχνείου είναι καλυμμένη με κόκκινα γαρίφαλα. Πάνω της υπάρχουν ζωγραφιές μικρών παιδιών με μηνύματα για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική στον χώρο του Πολυτεχνείου, αλλά και στη γύρω περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά στην οδό Πατησίων και στους γύρω δρόμους.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στη μία το μεσημέρι και η πορεία προς το Σύνταγμα και την πρεσβείας της Αμερικής, ξεκίνησε στις 3 το απόγευμα.

politexnio

Κλειστός, από τις 12 το μεσημέρι, είναι ο σταθμός του μετρό Πανεπιστήμιο, ενώ από τις 2 μμ έκλεισαν και οι σταθμοί Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής και Αμπελόκηποι.

Κλειστοί θα είναι και πολλοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας για τη διευκόλυνση διέλευσης της πορείας, ενώ αλλαγές θα γίνουν και στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Η Βουλή τίμησε την επέτειο του Πολυτεχνείου

vouli polunomosxedio

Στο χώρο του Πολυτεχνείου μετέβη σήμερα Δευτέρα (17/11/2014) ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, Αθανάσιος Παπαϊωάννου και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου, Ευάγγελου Μεϊμαράκη και της Βουλής των Ελλήνων, προς τιμήν της αντιδικτατορικής εξέγερσης της νεολαίας, το Νοέμβριο του 1973.

Αμέσως μετά ο κ. Παπαϊωάννου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο εορτασμός μιας τέτοιας επετείου δεν έχει και δεν πρέπει να έχει τυπικό χαρακτήρα. Πρέπει να είναι αφορμή για να συλλογιζόμαστε τι σημαίνει δικτατορία και τι ειδικότερα σήμαινε η συγκεκριμένη δικτατορία για τη χώρα μας: καταπίεση, λογοκρισία, φυλακίσεις και εξορίες, διαφθορά, πολιτιστικό σκοτάδι, διεθνή απαξίωση. Η δικτατορία έφερε πολλά χρόνια πίσω τη χώρα μας και βέβαια άνοιξε την πόρτα της Κύπρου στον Αττίλα με τα γνωστά αποτελέσματα για τον ελληνισμό.

Αυτή την ημέρα, κάθε χρόνο, τιμάμε τους χιλιάδες νέους που αντιστάθηκαν γενναία σε εκείνο το καθεστώς αποτελώντας παράδειγμα για όλες τις νεώτερες γενιές. Όμως, το ότι η δημοκρατία έχει αποκατασταθεί, δεν σημαίνει ότι οι νέοι πρέπει να μένουν απαθείς. Αξιώνουν καλύτερη παιδεία, εργασία, ελευθερία ασκώντας τα δικαιώματά τους εντός του θεσμικού πλαισίου που η ίδια η δημοκρατία δημιούργησε, η δημοκρατία που αποκαταστάθηκε χάρις και στον αγώνα της νεολαίας του ’73.

Δεν ξεχνάμε τα όσα συνέβησαν τότε, γιατί τίποτε δεν είναι δεδομένο και η ελευθερία απαιτεί συνεχή εγρήγορση».

 

By