Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κόμμα εναντίον του ευρώ ιδρύθηκε στη Γερμανία

Στόχος να προσελκύσει τους επικριτές των προγραμμάτων διάσωσης των χρεωμένων χωρών.

GermanParliament«Ναι στην ΕΕ, όχι στο Ευρώ» είναι το σύνθημα του νέου κόμματος, στη Γερμανία. Στόχος να προσελκύσει τους επικριτές των προγραμμάτων διάσωσης των χρεωμένων χωρών και τους αντίθετους στο ευρώ, όχι όμως στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Κόμμα εναντίον του ευρώ αποκτά από σήμερα η Γερμανία, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Το ιδρυτικό συνέδριο άρχισε το πρωί στο Βερολίνο και οι ιδρυτές του θέλουν να δώσουν στους Γερμανούς ψηφοφόρους εναλλακτική πρόταση για τις βουλευτικές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Συνοψίζεται στη φράση «Ναι στην ΕΕ, όχι στο Ευρώ». Ανάμεσα στα μέλη του βρίσκονται και παλαιοί ψηφοφόροι του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.

Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη, συνηθίζει να επιχειρηματολογεί η καγκελάριος Μέρκελ προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα πακέτα διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Θέση που όπως φαίνεται σε πρόσφατη δημοσκόπηση του περιοδικού der Spiegel δεν συμμερίζονται με την πάροδο του χρόνου και τόσο οι γερμανοί. Ποσοστό 54% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν βλέπει νόημα στην επένδυση τεράστιων ποσών για τη διάσωση του ευρώ. Η κριτική στάση απέναντι στις επιχειρήσεις διάσωσης και στο ίδιο το ευρώ δεν αντιπροσωπεύεται στη Βουλή κι αυτό το κενό προσπαθεί να γεμίσει το νέο κόμμα, όπως υποστηρίζει ο συνιδρυτής του, ο Κόνραντ Άνταμ, πρώην συντάκτης στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Όλα τα κόμματα στην Ομοσπονδιακή Βουλή στο θέμα της διάσωσης του ευρώ έχουν τελικά την ίδια θέση, η διαφορά έγκειται στο ποσό και στο χρόνο καταβολής της δόσης, όχι όμως στην ουσία. Το ευρώ θεωρείται ιερό και όποιος έχει διαφορετική άποψη αποκτά την ρετσινιά του λαϊκιστή ή διασύρεται. Αυτό δεν είναι σωστό».

Ο Μπερντ Λούκε ανήκει στους συνιδρυτές του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και είναι καθηγητής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Διαφωνεί κάθετα με την θέση της Μέρκελ ότι η Ευρώπη θα βγει ενισχυμένη εάν καταπολέμησει την ευρωκρίσης. «Αντίθετα», τονίζει, «το τέλος του κοινού νομίσματος είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη. Φοβόμαστε, ότι η Ευρώπη δεν θα ωφεληθεί από το ευρώ, αλλά θα καταστραφεί σιγά –σιγά με το ευρώ».

Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις το νέο κόμμα απορρίπτει το ευρώ όχι όμως και την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οι προσπάθειες των ιδρυτών του εστιάζονται στην κατάργηση του κοινού νομίσματος, στην επιστροφή των χωρών στα εθνικά τους νομίσματα ή στη δημιουργία μικρότερων νομισματικών ενώσεων. Ακόμη και τη διαίρεση του ευρώ σε βόρειο και νότιο θέτουν υπό εξέταση. Και ζητούν να γίνει ανοικτός διάλογος για τις επιχειρήσεις διάσωσης των χωρών σε κρίση που κοστίζουν στη Γερμανία μέχρι στιγμής 21, 68 δις ευρώ. Επίσης σήμερα θα τεθούν όρια στις θέσεις τους με αντίστοιχες ακροδεξιών και ξενοφοβικών ομάδων. Σήμερα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα. Το κόμμα ιδρύεται και στη πορεία θα φανεί εάν εκπληρώνει τα κριτήρια για να συμμετάσχει στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση στις Ευρωκελογές του 2014 θα δώσει το παρόν του.

 

By