Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Λαγκάρντ: «Ζήτημα τιμής»για το ΔΝΤ να αναγνωρίσει το λάθος για την Ελλάδα

«Ζήτημα τιμής»για το ΔΝΤ να αναγνωρίσει το λάθος στους πολλαπλασιαστές δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

lagarde800_101213
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ   μιλώντας σήμερα στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι για το ΔΝΤ ήταν «ζήτημα τιμής» να αναγνωρίσει το λάθος του στο ζήτημα των λεγόμενων οικονομικών πολλαπλασιαστών στην περίπτωση της Ελλάδας και άλλων κρατών της ευρωζώνης.

Διευκρίνισε ωστόσο πως ακόμη και στην περίπτωση που το εν λόγω λάθος είχε εντοπισθεί εγκαίρως οι συστάσεις οικονομικής πολιτικής του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα ήταν οι ίδιες, αλλά εκτεταμένες σε βάθος χρόνου.

Η Κριστίν Λαγκάρντ  σημείωσε πως το λάθος στην περίπτωση των πολλαπλασιαστών έγκειται στο ότι δεν υπολογίστηκαν ορθά σε σχέση με την έκταση της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις των περιοριστικών οικονομικών πολιτικών που εφαρμόσθηκαν όχι μόνο στην ίδια αλλά και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Απέδωσε δε το λάθος στην έλλειψη σχετικής εμπειρίας στη διεθνή οικονομική σκηνή.

Η κρίση δεν έχει τελειώσει

Εν τω μεταξύ, η κ. Λαγκάρντ αναφερόμενη στην Ευρώπη, υπογράμμισε ότι η οικονομική κρίση δεν έχει τελειώσει, πιέζοντας μάλιστα τους Ευρωπαίους να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, κυρίως αυτές που αφορούν την τραπεζική ένωση.

«Μπορούμε να πούμε πραγματικά ότι η κρίση είναι πίσω μας όταν το 12% του ενεργού πληθυσμού είναι άνεργο;», διερωτήθηκε η Λαγκάρντ μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική επιτροπή (CESE) του Ευρωκοινοβουλίου.

«Υπάρχουν εμφανή σημάδια ότι δεν πάνε όλα καλά» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και έχουν γίνει προσπάθειες για να γυρίσει η σελίδα της κρίσης», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι κερδίσαμε. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα», υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, καλώντας κυρίως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αφήσει για καιρό ακόμα το βασικό της επιτόκιο σε χαμηλό επίπεδο και να καταπολεμήσει την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By