Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Λιβύη: Φονική έκρηξη έξω από νοσοκομείο στη Βεγγάζη

Το μεσημέρι της Δευτέρας εξερράγη αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά, έξω από το νοσοκομείο Αλ Τζαλάα στη Βεγγάζη με τρεις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

libya explosion 02Τρεις άνθρωποι μέχρι στιγμής σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από νοσοκομείο στη Βεγγάζη στη Λιβύη, ενώ γίνεται λόγος για πιθανή αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Ali Zidan άφησε αιχμές για τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις αρμόδιες αρχές για να διαφυλαχτεί η ήδη «εύθραυστη ασφάλεια» στη χώρα. Σημείωσε ακόμα πως οι δράστες της επίθεσης έχουν ως στόχο «να αποτύχει η επανάσταση στη Λιβύη», σύμφωνα με το Al Jazeera.

«Είδα ανθρώπους να τρέχουν και ορισμένοι έψαχναν να βρουν μέλη του σώματός τους», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο σημείο της έκρηξης κατηγορώντας τις ένοπλες ομάδες που δρουν στη χώρα μετά την πτώση του Καντάφι, για την φονική επίθεση.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σημειώθηκαν άλλες δύο επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα στη Βεγγάζη. Στην Τρίπολη, έληξε η πολιορκία στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Εδώ και δύο εβδομάδες, ομάδες ενόπλων είχαν περικυκλώσει τα δύο υπουργεία, απαγορεύοντας την πρόσβαση στο προσωπικό.

Βασικό τους αίτημα ήταν να περάσει νόμος που θα απαγορεύει στους πρώην αξιωματούχους του καθεστώτος Καντάφι να καταλαμβάνουν αξιώματα στη νέα κυβέρνηση. Όπως σημειώνεται στο Al Jazeera, η μεταβατική κυβέρνηση που ανέλαβε μετά τον Καντάφι με έδρα την Τρίπολη, έχει ελάχιστη εξουσία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Με την κατάσταση στη Λιβύη να είναι έκρυθμη, πρόσφατα ΗΠΑ και Βρετανία αποφάσισαν να αποσύρουν διπλωμάτες από τη πρωτεύουσα της χώρας εκφράζοντας φόβους για την ασφάλεια τους, καθώς και η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ απομάκρυνε προληπτικά από τη χώρα, όσα μέλη του προσωπικού της δεν είναι λιβυκής καταγωγής.

By