Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μέχρι τις 3.000 ευρώ το όριο ανάληψης στην Κύπρο

Υπό αυστηρό έλεγχο η κίνηση κεφαλαίων.

 

fosphotos.com | Philippos Messinis
fosphotos.com | Philippos Messinis

Η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζει δραστικά μέτρα, μέσω διατάγματος,  προκειμένου να ελεγχθεί η εκροή κεφαλαίων από τη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή την Πέμπτη, με διάρκεια εφαρμογής μία εβδομάδα και θα ισχύουν για όλους καταθέτες σε κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με το διάταγμα. Η απόφαση αναστέλλει τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές από την Κύπρο προς χώρες του εξωτερικού. Το όριο ανάληψης ορίζεται στα 3.000€ ανά άτομο, ανά ταξίδι, ενώ όλες οι συναλλαγές μέσω κάρτας, οριοθετούνται στα 5.000€ ανά μήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής, σύμφωνα με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους την Τρίτη, σχολίασε πως τα συγκεκριμένα μέτρα θα είναι «προσωρινά», ενώ αρνήθηκε να διευκρινήσεις τον χρόνο ισχύς τους.

Το διάταγμα επιβολή μέτρων, πρωτοφανές για το σύνολο της Ευρωζώνης, θα ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όχι μόνο για τους λογαριασμούς στην Τράπεζα Κύπρου ή στην Λαϊκή Τράπεζα Κύπρος. Οι μοναδικοί φορείς που εξαιρούνται από τα μέτρα είναι το κυπριακό κράτος και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

[space size=»30″]

By