Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μετά το Γερμανό, ο Αμερικάνος

Με ελαφρά τραύματα από το πολυνομοσχέδιο και στον απόηχο της επίσκεψης Σόιμπλε, η κυβέρνηση υποδέχεται την Κυριακή τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζέικομπ Λιού.

Jack-LewΤο Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αξιοποιήσει την επίσκεψη Λιου για να στείλει εντός και εκτός Ελλάδας μήνυμα πολιτικής σταθερότητας και διεθνούς αναβάθμισης της χώρας, σε μία συγκυρία κατά την οποία οι αντοχές της δικομματικής δοκιμάστηκαν ενώ τα δύσκολα δεν έχουν ακόμη τελειώσει.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών έχει στο παρελθόν έλθει σε σφοδρή δημόσια σύγκρουση με το Γερμανό ομόλογο του για την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο στην Ευρωζώνη και αυτή τη διαφωνία των ΗΠΑ αναμένει η κυβέρνηση να εκφράσει και στην Αθήνα.

Οι ΗΠΑ επίσης μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τάσσονται υπέρ ενός νέου κουρέματος χρέους της Ελλάδας, κάτι που απέκλεισε κατηγορηματικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα την Πέμπτη, αλλά και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην ετήσια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο την Παρασκευή.

Η επίσκεψη Λιού πραγματοποιείται λίγο πριν τη συνάντηση Σαμαρά- Ομπάμα στο Λευκό Οίκο στις 8 Αυγούστου.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών συναντάται με τον πρωθυπουργό και με τον Έλληνα ομόλογο του Γιάννη Στουρνάρα, ενώ το στίγμα της στάσης του έδωσε με συνέντευξη του στο Bloomberg την Παρασκευή. «Η Ελλάδα έχει κινηθεί σε μια πολύ σημαντική κατεύθυνση, υλοποιώντας αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» δήλωσε, αλλά τόνισε ότι: «Οι Ελληνες έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους». Επέμεινε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να αναθεωρήσει το δόγμα της λιτότητας και να εστιάσει σε πολιτικές για την ανάπτυξη, προβάλλοντας ως μοντέλο την αμερικανική οικονομία, καθώς ως γνωστόν οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν την ύφεση τυπώνοντας χρήμα και με αναπτυξιακές δράσεις.

Οι επισκέψεις Σόιμπλε και Λιου, η άφιξη την ερχόμενη εβδομάδα του Ιταλού πρωθυπουργού Λέττα, η πιλοτική εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, αξιοποιούνται από το Μαξίμου στο πλαίσιο μίας προσπάθειας επικοινωνιακής αντεπίθεσης για αναστροφή του δυσάρεστου πολιτικού κλίματος στο εσωτερικό και ενώ η κυβέρνηση έχει μπροστά της την προετοιμασία για την επόμενη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By