Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Μητσοτάκης: Η εισαγγελία θα κρίνει τους δημάρχους, όχι εγώ

«Μπορεί ένας εκλεγμένος τοπικός άρχοντας να αδιαφορεί για ένα ψηφισμένο νόμο της Βουλής;»

mitsotakis800i_061113

«Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα κρίνει πως θα αντιμετωπίσει τους δημάρχους που αρνήθηκαν τον έλεγχο. Δεν είμαι αρμόδιος εγώ να μιλήσω για αυτό», σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά με την εισαγγειλική παρέμβαση στο θέμα της αξιολόγησης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΗΜΑ fm ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «δειγματοληπτικοί έλεγχοι έδωσαν σαφείς ενδείξεις ότι έγιναν παρατυπίες κατά τη μετατροπή συμβάσεων» και πρόσθεσε: «Δεν αλλάζουμε τα κριτήρια. Δεν αλλάζουν οι προϋποθέσεις του Προεδρικού Διατάγματος. Ελέγχουμε αν πληρούντο τα κριτήρια που όριζε ο νόμος για τη μονιμοποίηση με τη μετατροπή σύμβασης από ορισμένου σε αορίστου χρόνου».

O υπουργός επανέλαβε πως «πρέπει να αποκατασταθεί η νομιμότητα και όπου υπάρχουν παρατυπίες να εντοπιστούν» επισημαίνοντας «μονιμοποιήθηκαν 35.000 συμβασιούχοι από τους 75.000 που έκαναν αίτηση να υπαχθούν στις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου. Οι υπόλοιποι τι είναι, κορόιδα;».

Παράλληλα κατήγγειλε πως «οι παλιοί πελάτες του κομματικού συστήματος έχουν μεταφερθεί όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ» και τόνισε απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην κ. Δούρου: «Μπορεί ένας εκλεγμένος τοπικός άρχοντας να αδιαφορεί για ένα ψηφισμένο νόμο της Βουλής και να επικαλείται ένα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου; Δεν λειτουργεί κανένα ευνομούμενο κράτος έτσι».

«Με νομοθετική ρύθμιση διασφαλίζουμε ότι κανείς δεν θα μπορεί να προσληφθεί στο Δημόσιο με πλαστά δικαιολογητικά, αλλά και για να παραιτηθεί από το Δημόσιο πρέπει πρώτα να γίνει έλεγχος των δικαιολογητικών του» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας:

«Η αξιολόγηση με βάση μία κλίμακα έχει στοιχεία σύγκρισης. Έπρεπε να σπάσουμε το απόστημα του συστήματος αξιολόγησης που έδινε σε όλους άριστα. Σύστημα με ποσοστώσεις υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα και σε άλλες δημόσιες διοικήσεις.Δεν αλλάξαμε το σύστημα αξιολόγησης. Βάλαμε μια κλίμακα στο υφιστάμενο σύστημα. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα φέρουμε νέο σύστημα αξιολόγησης».

Επιπλέον κατηγόρησε τους δημάρχους που λένε ότι το 15% θα απολυθεί ότι ψεύδονται και προανήγγειλε πως γίνονται σκέψεις για «αποσυμπίεση» του μισθολογίου. «Η διαφορά του εισαγωγικού μισθού με τον καταληκτικό είναι πολύ μικρή. Η όποια παρέμβαση κάνουμε στο μισθολόγιο θα είναι μισθολογικά ουδέτερη» σημείωσε.

 

By