Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μισθωτοί και συνταξιούχοι ξανά στο «στόχαστρο»

Νέες επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους φέρνει ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος.

Του Νίκου Φιλιππίδη

fosphotos.com
fosphotos.com

Το γνωστό «κόλπο» της αφαίμαξης του εισοδήματος των σίγουρων πηγών, δηλαδή των μισθωτών και των συνταξιούχων, προβλέπει ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος, καθώς αυξάνει από 1/1/2014 την παρακράτηση φόρου καταργώντας την έκπτωση του 1,5%.

Στο ίδιο κείμενο προβλέπεται η φορολόγηση των επιδομάτων ανεργίας όταν υπάρχουν και άλλα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ, ενώ χτυπιέται περαιτέρω και η μικρομεσαία επιχείρηση καθώς αυξάνει η προκαταβολή φόρου για ΟΕ και ΕΕ, από το 55% στο 80%, γεγονός το οποίος αναμένεται να αφαιρέσει ρευστότητα από τις επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο φέρνει δυσάρεστα νέα για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια καθώς αυξάνεται στο 11% από 10% οι συντελεστής του φόρου για ποσά έως 12.000 ευρώ το χρόνο.

Στα θετικά του νομοσχεδίου για τους πωλητές περιλαμβάνεται  η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στα εισοδήματα από τα ακίνητα. Ο φόρος ανέρχεται στο 1,5% για κατοικίες έως 300 τετραγωνικά μέτρα και 3% για ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας.Επίσης, μειώνεται ο φόρος υπεραξίας από το 20% στο 15% που εφαρμόζεται σε ακίνητα, μετοχές.

Με τον νέο κώδικα καταργείται από την 1η Ιανουαρίου του 2014 το μέτρο της συλλογής αποδείξεων, αυξάνεται η φορολογία των αποζημιώσεων απόλυσης για όσους λαμβάνουν ποσό άνω των 100.000 ευρώ., ενώ καθιερώνονται νέες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κάποιος εργαζόμενος με «μπλοκάκι» ως μισθωτός.

Με λίγα λόγια αναγνωρίζονται και προφορικές συμβάσεις, ενώ όσοι αμείβονται με μπλοκάκι θα θεωρούνται (και θα φορολογούνται) ως μισθωτοί εφόσον οι ετήσιες επαγγελματικές δαπάνες τους δεν ξεπερνούν τις 9.250 ευρώ.Επίσης εισάγεται νέος όρος για την «έκπτωση των δαπανών των επιχειρήσεων». Συγκεκριμένα αναγνωρίζονται πλέον όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούνται «προς το συμφέρον της επιχείρησης», ενώ οριοθετούνται επ’ ακριβώς οι δαπάνες που δεν εκπίπτουν.

Τέλος, οι φορολογούμενοι που πιάνονται στα τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (πόθεν έσχες) θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By