Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μνήμες ψυχρού πολέμου

Κλίμα διχασμού στο δείπνο των G20 λόγω Συρίας

G20Σφιγμένα χαμόγελα, τυπικές χειραψίες και καθυστερήσεις έδωσαν το κλίμα διχασμού στο χθεσινό δείπνο των ηγετών της G20, όπου κυριάρχησε το θέμα της Συρίας.

Το περιέγραψε άλλωστε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα γράφοντας στο Twitter ότι « ολοκληρώθηκε το δείπνο όπου επιβεβαιώθηκε η διαίρεση για τη Συρία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στο μέγαρο Πέτερχοφ στην Αγία Πετρούπολη, όπου παρατέθηκε το δείπνο στους ηγέτες της G20, μισή ώρα μετά το καθορισμένο ραντεβού.

Νωρίτερα κατά τις εργασίες της Συνόδου φάνηκε ότι υπάρχει διαίρεση για τη στάση απέναντι στο συριακό καθεστώς.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παρουσίασε νέα στοιχεία που κατά το Λονδίνο επιβεβαιώνουν τη χρήση αερίου σαρίν από την κυβέρνηση της Δαμασκού και επέρριψε ευθύνες στους Βρετανούς βουλευτές για τη μη συμμετοχή της χώρας τους σε μια στρατιωτική επέμβαση.

Το κλίμα έγινε ακόμα πιο ψυχρό όταν ο πρόεδρος της Ρωσίας κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο για το ρόλο που διαδραματίζει η Αλ Κάιντα στη συριακή κρίση.

«Παράλογη» χαρακτήρισε τη δήλωση Πούτιν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενώ η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ ανέβασε τους τόνους, λέγοντας ότι η Ρωσία «κρατά υπό την ομηρεία της» το Συμβούλιο Ασφαλείας, και ότι λειτουργεί «ως προστάτης ενός καθεστώτος, το οποίο προχώρησε στη μεγαλύτερη επίθεση με χημικά όπλα στα τελευταία 25 χρόνια».

Η Ρωσία δεν εμποδίζει τη δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά τη Συρία, απλώς θέλει τα μέλη του να είναι πιο αντικειμενικά, ήταν το σχόλιο-απάντηση του εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Putin Obama

«Ζητάμε από τους εταίρους μας να εξετάσουν την κατάσταση με υπευθυνότητα, και όχι να βιαστούν να προχωρήσουν σε μια επίθεση για κάποιο λόγο» είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μόνο νόμιμο όργανο που μπορεί να εγκρίνει στρατιωτική επέμβαση εναντίον μίας χώρας.

Ο Πέσκοφ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένουν την έκθεση του ΟΗΕ από την έρευνα στη Δαμασκό προτού προχωρήσουν σε στρατιωτική επέμβαση προσθέτοντας ότι οι αποδείξεις που επικαλείται η Ουάσιγκτον για εμπλοκή του συριακού καθεστώτος δεν είναι αρκετά ισχυρές.

 

Η Σύνοδος συνεχίζεται και σήμερα. Η ημέρα άρχισε νωρίς το πρωί με πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Από το περιβάλλον του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έγινε γνωστό ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς θα συναντηθεί εντός του πρωινού με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας.

Από την Αγία Πετρούπολη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνέχισε να ασκεί πιέσεις επί του Κονγκρέσου υπερασπίζοντας πολιτικά τη θέση του υπέρ της χρήσης στρατιωτικής βίας κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, εν όψει της 9ης Σεπτεμβρίου και της σύγκλησης των αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων που θα κληθούν να δώσουν στην έγκρισή τους στην επιλογή αυτή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που βρίσκεται επίσης στην Αγία Πετρούπολη, επανέλαβε χθες σε ανακοίνωσή του «ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, μία πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος για την αποφυγή της αιματοχυσίας».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By