Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μουσείο Ιστορικού Αυτοκινήτου στη Λεμεσό

Ο Κύπριος ραλίστας, που γύρισε όλο τον κόσμο για να συμμετάσχει σε πανευρωπαϊκούς και διεθνείς αγώνες ταχύτητας, ανοίγει ένα μουσείο στη Λεμεσό για να στεγάσει τη μεγάλη του αγάπη: τη συλλογή του από αυτοκίνητα.

Η δημιουργία του μουσείου ήταν μια επιθυμία που είχε εδώ και 20 χρόνια, όταν αποτραβήχτηκε από τους αγώνες ταχύτητας, δίνοντας τόπο στα νιάτα. «Όταν ήμουν οδηγός και έτρεχα στα ράλι, το πάθος μου ήταν μόνο η ταχύτητα και η επιδεξιότητα στην οδήγηση.

Με το πέρασμα των χρόνων, όταν κορέστηκα από αγώνες και μετρούσα ήδη αρκετές νίκες αποφάσισα να δώσω τόπο στα νιάτα για να ζήσουν τις στιγμές που έζησα και εγώ. Τότε, 20 χρόνια πριν, ένιωθα ότι από την Κύπρο λείπει ένα μουσείο αυτοκινήτου.

Έτσι, άρχισα να συλλέγω αυτοκίνητα με την ελπίδα κάποτε να καταφέρω να το δημιουργήσω».   Το πάθος για ταχύτητα είχε πια αντικαταστήσει το πάθος ενός συλλέκτη, ενός αληθινού και παθιασμένου φίλου του ιστορικού αυτοκινήτου, από εκείνους που το διασώζουν και το συντηρούν από ευαισθησία και ως στοιχείο πολιτισμού.

«Είχα πάντα πάθος με τα αυτοκίνητα, αλλά η αγάπη μου για τα κλασσικά και συλλεκτικά οχήματα άρχισε το 1990 με την απόκτηση του πρώτου μου κλασσικού αυτοκινήτου, ενός Austin Α40 Farina του 1968».

Το Austin A40 ήταν μόνο η αρχή. Ακολούθησαν κι άλλα αυτοκίνητα, το καθένα από τα οποία ο Ντίμης Μαυρόπουλος ένιωθε σαν παιδί του. «Η δημιουργία του μουσείου έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για μένα,, καθώς είναι μια στέγη για τα αυτοκίνητά μου, τα οποία αγαπώ και τα έχω σαν παιδιά μου».

Η υπερθωρακισμένη προεδρική «Cadillac» που κατασκεύασε ειδικά η Αμερικανική κυβέρνηση για να τη δωρίσει στον Πρόεδρο Μακάριο Γ’ το 1977, το διάσημο πράσινο αυτοκίνητο «Mini» του Мr. Bean με τη γνωστή κλειδαριά στο πλάι και ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε η «σιδηρά κυρία» Margaret Thatcher, μάρκας Rover P5 του 1973 είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια της συλλογής.

Το μουσείο, εκτός από ένα σπίτι για την πολύτιμη συλλογή από ιστορικά αυτοκίνητα, αποτελεί επίσης ένα κύτταρο πολιτισμού και ιστορίας στη Λεμεσό, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν την εξέλιξη του αυτοκινήτου μέσα από το πέρασμα των χρόνων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By