Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μπαγκλαντές: Οργισμένοι διαδηλωτές ζητούν τη θανατική ποινή

Την θανατική ποινή του ιδιοκτήτη του κτιρίου που κόστισε τη ζωή σχεδόν 400 ανθρώπων ζητούν χιλιάδες διαδηλωτές.

Copyright: Reuters | Andrew Biraj
Copyright: Reuters | Andrew Biraj

Χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές της βιομηχανίας ενδυμάτων βρέθηκαν τη Δευτέρα στους δρόμους του Μπανγκλαντές ζητώντας να επιβληθεί η θανατική ποινή στον ιδιοκτήτη του εργοστασίου που κατέρρευσε την περασμένη Τετάρτη στα περίχωρα της Ντάκα, και κόστισε τη ζωή σε σχεδόν 400 ανθρώπους.

Οι υπεύθυνοι των 4.500 βιοτεχνιών ετοίμων ενδυμάτων της χώρας κήρυξαν το Σαββατοκύριακο αργία, ελπίζοντας πως θα κατευνάσουν την οργή των εργαζόμενων για την κατάρρευση του κτιρίου.

Όμως η αστυνομία και τα εργατικά συνδικάτα ανακοίνωσαν πως τουλάχιστον 15.000 εργάτες από τη βιομηχανική ζώνη της Ασούλια, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, διαδήλωσαν τη Δευτέρα.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν το δρόμο φωνάζωντας «κρεμάστε τον Ράνα», τον ιδιοκτήτη του κτιρίου που συνελήφθη την Κυριακή στα σύνορα με την Ινδία.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθει 385 νεκροί, σύμφωνα με το Reuters, ενώ η πυρκαγιά που ξέσπασε στα συντρίμμια του εργοστασίου ενδυμάτων χαρακτηρίστηκε ως «ο τελευταίος επιζών». Τα σωστικά συνεργεία ερευνούν για έκτη ημέρα τα ερείπια του κτιρίου, αλλά οι αρχές εκτιμούν πως δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες να βρεθούν επιζώντες.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Private Independent μετέδωσε πως οι διαδηλωτές στην διαδρομή που ακολούθησαν πυρπόλησαν αυτοκίνητα και η αστυνομία απάντησε με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα.

Η τραγωδία στην περιοχή Σαβάρ είναι η χειρότερη στην βιομηχανική ιστορία του Μπανγκλαντές, που στηρίζει σημαντικό μέρος της οικονομίας του στην κατασκευή ετοίμων ενδυμάτων, ενώ επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα των συνθηκών εργασίας.

Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο του 2012, πυρκαγιά σε κλωστοϋφαντουργία που προμήθευε την αμερικανική εταιρία Walmart στοίχισε τη ζωή σε 111 ανθρώπους. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των εργατών στο εργοστάσιο, οι υπεύθυνοι τους είπαν να παραμείνουν στις θέσεις τους γιατί πρόκειται για άσκηση ετοιμότητας για πυρκαγιά.

By