Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μόνο η Alpha Bank ιδιωτική και ελληνική;

Μήνας κρίσιμος ο Μάρτιος για τις ελληνικές τράπεζες.

-Του Νίκου Φιλιππίδη-

© FOSPHOTOS  Konstantinos Tsakalidis
© FOSPHOTOS Konstantinos Tsakalidis

Εντός του Μαρτίου ξεκινά για τις διοικήσεις των τριών συστημικών τραπεζών, Εθνική, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, η διαδικασία των γενικών συνελεύσεων για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Το κλίμα στα τραπεζικά επιτελεία είναι ανάμικτο. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στο στρατόπεδο της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας της Εθνικής, καθώς το απαιτούμενο 10% της αύξησης κεφαλαίου δεν φαίνεται να καλύπτεται από ιδιώτες, ενώ και πρόταση της διοίκησης προς την τρόικα ώστε η συμμετοχή των ιδιωτών στην αύξηση να γίνει σε δεύτερη φάση προς το τέλος του έτους όταν θα έχει βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα για την χώρα, δεν φαίνεται να περπατά. Με τα σημερινά δεδομένα η Εθνική θα είναι η τράπεζα που θα παραμείνει σίγουρα δημόσια και το πακέτο των μετοχών της θα τεθεί προς πώληση μετά από μια πενταετία, πιθανότατα σε ξένους επενδυτές.

Πολύ καλύτερο είναι το κλίμα στην Alpha Bank, η οποία λόγω της καθαρής της θέσης, κοντά στο 1 δις. ευρώ, αλλά και με την ενίσχυση από τα κεφάλαια της Credit Agricole και του Κατάρ θεωρεί ότι μπορεί να απευθυνθεί στους ιδιώτες μετόχους της και να συγκεντρώσει τα περίπου 2,5 εκατ. ευρώ που χρειάζεται. Η διοικησή της εκτιμά ότι η Alpha Bank θα παραμείνει ιδιωτική.

Διαφορετική είναι και η περίπτωση της τράπεζας Πειραιώς η οποία δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής ιδιωτών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η αύξηση της Πειραιώς θα είναι της τάξης των 5,3 δις ευρώ, δηλαδή θα πρέπει να συγκεντρώσει 530 εκ. ευρώ. Η Πειραιώς έχει εξασφαλίσει 170 εκατ από την Societe Generale, 280 εκατ από PPF, ICT και πιθανότατα με χρήματα από την πορτογαλική BCP (μετά την απορρόφηση της Millennium), εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στο να παραμείνει ιδιωτική, ωστόσο εν δυνάμει θα μπορούσε να περάσει σε ξένα χέρια, καθώς τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων θα βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο ξένων τραπεζών.

 

By