Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Νέα συνάντηση Κέρι – Λαβρόφ για την Κριμαία

Συνεχίζει να πιέζει το Κρεμλίνο η Δυτική διπλωματία

ukraine crimea

Η Ρωσία φαίνεται ότι παραμένει σε θέση ισχύς έναντι της Δύσης σχετικά με το Ουκρανικό ζήτημα, ενώ οι απειλές που φτάνουν μέχρι και τις εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις προς τη Μόσχα, δα φαίνεται να επηρεάζουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, θα έχει νέα συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο του, Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή  στο Λονδίνο, με την Ουάσινγκτον να θέλει να «νουθετήσει» τη ρωσική πλευρά εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Κυριακή.

Μια σειρά αξιωματούχων και οργανισμών της Δύσης, όπως οι G 7, τονίζουν ότι το εν λόγω δημοψήφισμα δεν είναι νόμιμο, άποψη που εξέθεσε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ στον Ρώσο πρόεδρο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες την Τετάρτη.

Παράλληλα, ο  Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησε με τον Ελβετό υπουργό Εξωτερικών για τη «δυνατότητα εμπλοκής» του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η Ελβετία προεδρεύει του ΟΑΣΕ, σε διαμεσολάβηση του οποίου για την Κριμαία είχαν καλέσει οι δυτικές χώρες.

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Ελβετός ΥΠΕΞ «συζήτησαν τις δυνατότητες του ΟΑΣΕ στο πλαίσιο προώθησης μία επίλυσης της κρίσης» ανέφερε ανακοίνωση του Κρεμλίνου το απόγευμα της Τετάρτης.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ προχώρησαν κανονικά την Τετάρτη σε κοινές ασκήσεις των ναυτικών δυνάμεων τους με τις αντίστοιχες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Ωστόσο, οι ΗΠΑ τονίζουν ότι οι ναυτικές ασκήσεις είχαν προγραμματιστεί πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία και πώς το αντιτορπιλικό USS Truxtun συμμετέχει σε γυμνάσια με βουλγαρικές και ρουμανικές ναυτικές δυνάμεις, τα οποία είχαν προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό.

Επικοινωνία Πούτιν με τον ηγέτη των Τάταρων της Κριμαίας

crimea tatars

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μουσταφά Τζεμίλε, ηγέτη της κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Πολλοί Τάταροι που ζουν στην Κριμαία σχεδιάζουν να μποϋκοτάρουν το επερχόμενο δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Οι Τάταροι που αποτελούν περίπου το 12% του πληθυσμού, όπως και άλλες εθνοτικές ομάδες στην Ουκρανία, αντιτίθενται σθεναρά στην απόσχιση της Κριμαίας από τον έλεγχο του Κιέβου και έχουν ενωθεί με τους ουρκανούς διαδηλωτές που ζητούν «εθνική ενότητα».

By