Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Νέες συνομιλίες Ρωσίας- Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

Η Μόσχα απειλεί με αναστολή παροχής φυσικού αερίου

fysiko aerio-rwsia-oukrania

Να συνεχιστούν οι συνομιλίες Κιέβου-Μόσχας για το φυσικό αέριο επιθυμεί η Ουκρανία, η οποία βρίσκεται εν αναμονή των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Η άφιξη των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ήδη επιβεβαιωθεί και τώρα περιμένουμε την επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά», ανέφερε η ίδια πηγή.

Ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Πρόνταν πρότεινε την Παρασκευή να διεξαχθούν νέες συνομιλίες στο Κίεβο ή σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη.

Η Μόσχα έχει απειλήσει ότι θα αναστείλει την παροχή φυσικού αερίου στο Κίεβο τη Δευτέρα, αν δεν αποπληρωθεί το χρέος ύψους 1,95 δισ. δολαρίων.

Η Gazprom, η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση αερίου της Ρωσίας, προετοιμάζεται για τις νέες συνομιλίες με την Ουκρανία σχετικά με τις προμήθειές της, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σήμερα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της τελευταίας στιγμής για να αποτραπεί η διακοπή των παραδόσεων στη χώρα και τα προσκόμματα που μπορεί θα προκύψουν για τις παραδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τέτοια περίπτωση.

«Είμαστε έτοιμοι να επιδιώξουμε έναν συμβιβασμό, αλλά είναι ανώφελο να ασκείται πίεση σε εμάς», δήλωσε ο Σεργκέι Κουπριγιάνοφ, εκπρόσωπος της Gazprom.Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επιχείρηση αερίου προετοιμάζεται για νέο γύρο συνομιλιών στο Κίεβο.

Οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, στις οποίες διαμεσολάβησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τερματίστηκαν χωρίς συμφωνία.

Η Gazprom έχει ανακοινώσει πως το Κίεβο πρέπει να καταβάλει 1,95 δισεκ. δολάρια —μέρος των οφειλών της για το ρωσικό αέριο— ως τη Δευτέρα 16η Ιουνίου, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπαχθεί σε καθεστώς προπληρωμής για τις παραδόσεις και θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενη διακοπή των προμηθειών.

By