Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Νέο ψαλίδι στις συντάξεις και τα εφάπαξ

Αλλαγές στον ΟΑΕΕ προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας

VroutsisΨαλιδίζονται επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ και εξορθολογίζεται ο ΟΑΕΕ με στόχο την άρση των στρεβλώσεων που παρατηρούνται.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ενημερώνοντας τη Βουλή για θέματα αρμοδιότητάς του χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ένα «ψηφιδωτό γεμάτο από ειδικές περιπτώσεις και εξαιρέσεις, που δεν δομήθηκε στη βάση υγιών κανόνων, αλλά συντεχνιακών και πελατειακών πιέσεων» και τόνισε ότι θα διορθωθούν αδικίες όπου υπάρχουν.

Στο πλαίσιο αυτό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς των ασφαλισμένων από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Απασχόλησης Ελεύθερων Επαγγελματιών) των ασφαλισμένων που δηλώνουν ως έδρα της επιχείρησής τους περιοχές που έχουν κάτω από 2.000 κατοίκους. «Δεν είναι πρόθεσή μας η μεταφορά, αλλά εάν μεταφερθούν θα πληρώνουν τα ίδια ασφάλιστρα», είπε και πρόσθεσε πως θα εφαρμοστεί ο μαθηματικός τύπος που αφορά στο εφάπαξ και τις επικουρικές συντάξεις, γεγονός που μεταφράζεται σε περικοπές στο εφάπαξ από την 1/1/14 και στις επικουρικές από την 1/6/14.

Ο Γ. Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι δεν θίγονται οι σημερινοί συνταξιούχοι, στους οποίους θα καταβληθεί απρόσκοπτα η σύνταξη, ενώ σε ότι αφορά στους νέους ασφαλισμένους αυτοί διέπονται ήδη από ενιαίους όρους και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμούσαν ότι αυτοί που θα θιγούν, είναι περίπου 250.000 ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και πρώην ΤΕΒΕ άνω των 55 ετών. Οι ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες θα υποστούν μειώσεις έως 40%, ενώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ θα ξεπεράσει το 10%.

«Υπάρχουν Έλληνες συνταξιούχοι που έλαβαν εφάπαξ που ήταν 60 ή και 70% παραπάνω από αυτό που έπρεπε και αυτό είναι εις βάρος των επόμενων γενιών», ανέφερε στην συζήτηση που έγινε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας πως το ασφαλιστικό χρήζει βελτίωσης και περαιτέρω επεξεργασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα θιγούν συντάξεις. Σε δηλώσεις του στις τηλεοπτικές κάμερες και σε ερώτηση για τα όσα περί στοχευμένων παρεμβάσεων είπε ο Γ. Στουρνάρας, ο Γ. Βρούτσης ανέφερε ότι «δεν θα υπάρξουν περικοπές σε συντάξεις, πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο υπουργός Εργασίας μίλησε για μείωση κατά 2,1 δις ευρώ από το 2013-2014 της χρηματοδότησης του κρατικού προϋπολογισμού προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και της χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και του ΟΑΕΔ κατά 1,8 δις ευρώ. Το ποσό συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού θα ανέρχεται σε 55,9% ενώ για το 2016 εκτιμάται ότι μειωθεί το 40,8%. Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την αύξηση της εισφοροσυλλεκτικής ικανότητας του συστήματος θα κατατεθεί εντός των ημερών τροπολογία που θα θωρακίζει απόλυτα το σύστημα.

Σε ό,τι αφορά στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα με την επωνυμία «Άτλας» ο Γ. Βρούτσης είπε με αυτό η έκδοση σύνταξης θα είναι πλέον μια τυπική διαδικασία, ενώ δεν θα χρειαστεί να θεωρηθεί ξανά βιβλιάριο υγείας.-

(Visited 1 times, 1 visits today)
By