Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ν. Νανόπουλος: Δεν κρατικοποιείται η Eurobank

Πυλώνα στην αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος θα αποτελέσει η Eurobank τόνισε η διοίκηση της μιλώντας στην γενική συνέλευση.

– Του Νίκου Φιλιππίδη –

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος, Ν. Νανόπουλος εάν τελικά να προχωρήσει η συμφωνία με την Εθνική, θα υποβληθεί επιχειρησιακό σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων. Ο κ. Νανόπουλος τόνισε, η συμμετοχή του ΤΧΣ δεν συνεπάγεται κρατικοποίηση καθώς το ΤΧΣ είναι ανεξάρτητος οργανισμός και δεν λειτουργεί με πρακτικές του παρελθόντος.

Ο κ. Νανόπουλος αναφέρθηκε στις δυσκολίες για τις οποίες η Eurobank δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το 10% της κάλυψης της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναστολή της συμφωνίας με την Εθνική ενέτεινε την αβεβαιότητα ενώ η τράπεζα στερήθηκε της μετοχικής της βάσης μετά τη δημόσια πρόταση της ΕΤΕ. Από τον Οκτώβριο του 2012 δεν είχε τη δυνατότητα να προβεί στις αναγκαίες στρατηγικές κινήσεις για να διασφαλίσει τα ιδιωτικά κεφάλαια που αναζητούσε.

Παραδέχτηκε μάλιστα ότι το εγχείρημα ήταν δύσκολο, αφού υπήρχαν πρόσθετες δυσχέρειες που δεν υπήρχαν σε άλλες τράπεζες. Ανάμεσα στις δυσκολίες, ο κ. Νανόπουλος ανέφερε ότι η Eurobank στερήθηκε της μετοχικής της βάσης μετά τη δημόσια πρόταση της ΕΤΕ.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Eurobank, Τ. Χριστοδούλου χαρακτήρισε μεταβατική περίοδο αυτήν που ανοίγει σήμερα με την γενική συνέλευση κατά την οποία ο κύριος μέτοχος της τράπεζας θα είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανοίγεται μία δύσκολη περίοδος για την τράπεζα, με τον στόχο της διοίκησης να είναι αυτή η περίοδος να είναι όσο πιο σύντομη γίνεται. Η επάνοδος της νέας Eurobank στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της τράπεζας, τόνισε και προσέθεσε ότι το ταχύτερο δυνατό θα πρέπει να επανέλθει εκεί που ανήκει, δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας εισηγήθηκε την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 5,8 δισ. ευρώ και επομένως την άμεση και πλήρη ανακεφαλαιοποίησή της τράπεζας μέσω του ΤΧΣ.

Το ΤΧΣ θα συνεδριάσει άμεσα προκειμένου να ορίσει τα νέα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου στην Eurobank.

By