Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ντάισελμπλουμ: Μετά τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τους όρους του ισχύοντος προγράμματος θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται έως τον Αύγουστο…

deiselbloum630_170214

Μετά τις ευρωεκλογές μπορούν να περιμένουν οι αποφάσεις των εταίρων της ευρωζώνης για την Ελλάδα, ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup), Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών των χωρών του ευρώ, σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Βρισκόμαστε εν μέσω αξιολόγησης. Αν η αξιολόγηση κλείσει θετικά, η απόφαση για μία νέα βοήθεια για την Ελλάδα μπορεί να περιμένει μετά τις ευρωεκλογές», ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

«Πάντα λέγαμε ότι θα κοιτάξουμε το μέλλον όταν η Eurostat επικυρώσει τα ελληνικά στοιχεία. Αυτό θα γίνει τέλος Απριλίου», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, διευκρινίζοντας ότι στη συνέχεια η Ευρωομάδα θα αποφασίσει ένα νέο πιθανό πρόγραμμα για την Ελλάδα, εάν αυτό είναι αναγκαίο. Ερωτηθείς, δε, πότε ακριβώς θα ληφθεί αυτή η απόφαση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε «μετά το καλοκαίρι», «θα μπορούσε να είναι και το Σεπτέμβριο», σημειώνοντας ότι με αυτό συμφωνεί και το ΔΝΤ.

Τόνισε πως εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τους όρους του ισχύοντος προγράμματος θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται έως τον Αύγουστο, και συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη «να βιαστούμε» στη λήψη αποφάσεων.

Όσον αφορά το ελληνικό χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι αυτό «πρέπει να μειωθεί», αλλά και πάλι οι αποφάσεις θα έλθουν «μετά τον Αύγουστο». Ερωτηθείς δε αν η απόφαση για νέα στήριξη της Ελλάδας μπορεί να περιμένει έως τότε, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε λιτά: «Ναι».

Τέλος, αναφορικά με το ισχύον πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας, ο κ. Ντάισελμπλουμ επαναβεβαίωσε πως νέες εκταμιεύσεις δόσεων θα εξετασθούν μόνο «όταν και αν» ολοκληρωθεί επιτυχώς η τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα.

Η τοποθέτηση Ντάισελμπλουμ έρχεται ένα 24ωρο μετά τις παραπλήσιες δηλώσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν και το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel ότι η Άνγκελα Μέρκελ τοποθετεί για μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου τις αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup αναφερόμενος στην Ελλάδα διαπίστωσε αισθητή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και ανέφερε ότι στη χώρα «έχει υπάρξει αυξημένος ανταγωνισμός στο λιανικό εμπόριο, κλάδος ο οποίος κατέστη πιο ανταγωνιστικός, εξέλιξη που οδήγησε μεταξύ άλλων σε μεγάλη ανάκαμψη του τουρισμού».

By