Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Νόμπελ Ειρήνης με μήνυμα για τα χημικά όπλα

Σαφές μήνυμα είχε η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Οργανισμό  για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων

ximika opla

Σαφές μήνυμα είχε η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Οργανισμό  για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, ο οποίος  επιβλέπει την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Την πληροφορία μετέδωσαν τα νορβηγικά ΜΜΕ.

Εμπειρογνώμονες του Οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στη Χάγη και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών,  έχουν αναλάβει να επιβεβαιώσουν εάν ισχύουν τα λεγόμενα από τις συριακές αρχές και να προχωρήσουν τις επόμενες μέρες στη διαμόρφωση του σχεδίου καταστροφής των μονάδων κατασκευής χημικών όπλων. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων ελπίζει ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ρωσοαμερικανική συμφωνία του περασμένου μήνα, ολόκληρο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα πρέπει να έχει καταστραφεί μέχρι τα μέσα του 2014.

Το βραβείο θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Σουηδού χημικού, μηχανικού και βιομηχάνου Αλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος καθιέρωσε την τιμητική αυτή διάκριση.

Ο νορβηγικός δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός θεωρείται αξιόπιστος ως προς την ανακοίνωση των ονομάτων των βραβευθέντων: πέρυσι ανακοίνωσε ότι το βραβείο θα λάβει η ΕΕ μία ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By