Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Ξεπλένει» τον Γ. Παπακωνσταντίνου ο επικεφαλής της αρχής καταπολέμησης «μαύρου χρήματος»

lista lagard proanaktitiki bouli papakostantinou

Κατέθεσε στην προανακριτική για την Λίστα Λαγκάρντ ο Π.Νικολούδης


lista lagard proanaktitiki bouli papakostantinou
© FOSPHOTOS Panayiotis Tzamaros

«Απαλλακτική» είναι για τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τους συγγενείς του η κατάθεση που έδωσε ο Π. Νικολούδης, Πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας. Στις 26 Μαρτίου ο Π. Νικολούδης κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δ. Πιέρρο ύστερα από απόφαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής για την λίστα Λαγκάρντ.

Σε αυτή ο Π. Νικολούδης αναφέρει:
-τέλη 2010 με αρχές 2011 ο Γ. Παπακωνσταντίνου του είπε ότι «με την συνδρομή του Κ. Μπίκα έχει πάρει από τις γαλλικές αρχές έναν κατάλογο Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα ή ελβετικές τράπεζες». Ουσιαστικά ενισχύει την εκδοχή του Γ. Παπακωνσταντίνου και για το πότε ήλθε η λίστα στην Ελλάδα, αλλά και για την σύσκεψη που έγινε τον Ιανουάριο του 2011 στην οποία, όπως; έχει πει, ετέθη ακροθιγώς το θέμα της λίστας.
-«οι κατάλογοι αυτοί δεν αποτελούν καν «έγγραφο» (…) διότι δεν είναι γραπτά τα οποία είναι προορισμένα να αποδείξουν «γεγονότα» τα οποία μπορούν να έχουν έννομες συνέπειες». Άρα δεν αποτελούν δημόσια έγγραφα.
-εμμέσως αμφισβητεί την γνησιότητα της λίστας Λαγκάρντ δηλώνοντας ότι «είναι πλέον απίθανο έως αδύνατο να δεχθεί κανείς ότι κάποια τράπεζα τηρεί κατάλογο καταθετών – πελατών με βάση την εθνικότητά τους».
-«δεν νομίζω ότι οι παραπάνω ενέργειες (σ.σ. ανάμειξη, διασταύρωση, κατακερματισμός με βάση διάφορα κριτήρια, όπως ύψος ποσού, ιδοότητα προσώπου κ.α.) μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν πλαστογραφία – νόθευση – παραποίηση εγγράφου»
-ο Γ. Παπακωνσταντίνου «είναι ίσως το πρόσωπο που είχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, την μεγαλύτερη θέρμη και το μεγαλύτερο άγχος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσίων εσόδων».
-για τους συγγενείς: «θεωρώ εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο τα πρόσωπα αυτά να έχουν τελέσει αδίκημα φοροδιαφυγής και σε κάθε περίπτωση με βάση τα εισοδήματα που τα πρόσωπα αυτά δήλωσαν όλα τα έτη που προανέφερα, όχι απλώς δικαιολογούνται – καλύπτονται τα ποσά που φέρονται να έχουν καταθέσει στην ελβετική τράπεζα HSBC, αλλά και υπερκαλύπτονται και δικαιολογούνται».
Ο Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Β. Καπερνάρος, μέλος της Προκαταρκτικής Επιτροπής να κληθεί ο Π. Νικολούδης στην Επιτροπή της Βουλής διότι η κατάθεσή του «χρήζει διευκρινίσεων».
By