Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για την καφαλαιαγορά

Μετά από δημόσια διαβούλευση κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το ν/σ για την κεφαλαιαγορά. 

Fosphotos
Fosphotos

Οι κυριότερες αλλαγές που επιφέρει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο με τίτλο «Επενδυτικά Εργαλεία Ανάπτυξης, Παροχή Πιστώσεων και άλλες διατάξεις» είναι :

–          Η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ)

–           Βελτιώνεται επίσης ο τρόπος λειτουργίας των ΑΕΠΕΥ και γίνονται τροποποιήσεις στο καθεστώς παροχής πίστωσης. Το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο των ΑΕΠΕΥ περιορίζεται στις 225.000 ευρώ. To νομοσχέδιο επιτρέπει τη χορήγηση πίστωσης από τις ΑΕΠΕΥ και με ενέχυρο μετοχές που είναι εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια, γεγονός που δίνει επιπλέον δυνατότητες στους επενδυτές.

–          Καθιερώνονται πρόστιμα έως 1 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες του κανονισμού της κεφαλαιαγοράς.

–          Γίνεται πιο δύσκολη η διαγραφή μετοχών από το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς πλέον απαιτείται πλειοψηφία 95% στις αποφάσεις εταιρικού μετασχηματισμού, όπως συγχωνεύσεις και μετατροπές.\

–          Αλλάζει το πλαίσιο που διέπει τις δημόσιες προτάσεις. Το τίμημα εξαγοράς δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από την υψηλότερη τιμή στην οποία το υπόχρεο πρόσωπο ή κάποιο από τα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του ή συντονισμένα με αυτόαπέκτησε κατά τους δώδεκα (12) μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας κατά την οποία ο προτείνων κατέστη υπόχρεος να υποβάλει δημόσια πρόταση, κινητές αξίες που αποτελούν αντικείμενο της δημόσιας πρότασης.

–          Καθίσταται υποχρεωτική η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο των Εταιρειών Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών σε διάστημα δύο ετών μετά τη σύστασή τους (σ.σ. σήμερα υπάρχουν πάνω από 20 τέτοιες εταιρείες στην Ελλάδα), ενώ παράλληλα θεσπίζεται η δυνατότητα εισαγωγής προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ).

Με το νομοσχέδιο γίνεται η αρχή ώστε να μπορούν οι εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων των τραπεζών να δραστηριοποιούνται στα deals  με τα κρατικά και ιδιωτικά ακίνητα στην Ελλάδα, αλλά και για την αξιοποίηση του θεσμού των Venture Capitals, των εταιρειών δηλαδή που αποτελούν «καλάθια» κεφαλαίων τα οποία επενδύονται σε αναπτυσσόμενες εταιρείες ή χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι  ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε το πρωί με τη διοίκηση της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (Venture Capital).

By