Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι επόμενες κινήσεις των αρχαιολόγων στην Αμφίπολη

Η αφαίρεση του προστατευτικού τοίχου μπροστά από τον τάφο προχωρεί με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς θα πρέπει να διαπιστωθεί, η ευστάθεια του τοίχου-πρόσοψης που βρίσκεται από πίσω

diakosmisi-me-mple-kai-kokkino-xroma-sto-mnimeio-tis-amfipolis

Όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την Ελλάδα και το εξωτερικό συγκεντρώνουν οι ανασκαφές στον στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, οι οποίες συνεχίζονται και το Σαββατοκύριακο.

Η ομάδα των ανασκαφών σχεδιάζει τα επόμενα βήματα πολύ προσεκτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», καθώς τα εδάφη στην περιοχή δεν είναι πετρώδη αλλά μαργαϊκά, δηλαδή μετατρέπονται εύκολα σε λάσπη. Για αυτό το λόγο η ομάδα θα προσπαθήσει να αφαιρέσει και άλλο βάρος από το μνημείο δια της μεθόδου των αποχωματώσεων, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Μιλώντας στην εφημερίδα η αρχαιολόγος Χάιδω Κουκούλη, εκτιμά ότι το εύρημα μπορεί να κρύβει και άλλα στοιχεία, όπως νεκρική πυρά, και οι έρευνες καλό θα ήταν να επεκταθούν και σε αυτά.

Οι αρχαιολόγοι, δεν αποκλείουν την είσοδο από την οροφή, όπως συμβαίνει σε ανάλογους μακεδονικούς τάφους, ιδίως αν βρεθεί άνοιγμα που έχει γίνει στο παρελθόν από τυμβωρύχους ή από κατάρρευση. Βέβαια δεν αποκλείεται και η είσοδος από την κανονική θύρα η ο οποία σφραγίζεται με την τοποθέτηση του νεκρού.

Η αφαίρεση του προστατευτικού τοίχου μπροστά από τον τάφο προχωρεί με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς θα πρέπει να διαπιστωθεί, η ευστάθεια του τοίχου-πρόσοψης που βρίσκεται από πίσω.

Επιπλέον, τα χρώματα που τυχόν βρίσκονται στην πρόσοψη καταστρέφονται σχεδόν αμέσως κατά την επαφή τους με τον αέρα και το φως, για αυτό απαιτείται η στερέωσή τους μέσα σε ελάχιστες ημέρες, ώστε να περιοριστούν τυχόν απώλειες.

Συνεπώς, η καταβίβαση των λίθων του προστατευτικού τοίχου πιθανότατα θα συνεχιστεί, εφόσον οι αρχαιολόγοι αποφασίσουν από πού θα μπουν.

By