Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι παθήσεις των δοντιών βλάπτουν την καρδιά

Επιπλέον, ο διαβήτης και το κάπνισμα εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου μεταξύ όσων έχουν περισσότερα και πιο υγιή δόντια

odontiatros650_170314

Δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου αποτελούν οι περιοδοντικές παθήσεις και η ουλίτιδα, που οδηγούν σε μάτωμα των ούλων και σε απώλεια δοντιών, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Από την άλλη, εκτιμάται πως όσο περισσότερο κρατούν τα δόντια τους οι άνθρωποι, τόσο μικρότεροι θεωρούνται οι κίνδυνοι για την καρδιά. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Όλα Βέντιν του σουηδικού Πανεπιστημίου της Ουψάλα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας «European Journal of Preventive Cardiology», μελέτησαν στοιχεία για 15.828 άτομα με καρδιολογικά προβλήματα από 39 χώρες, συσχετίζοντας την υγεία των δοντιών με την κατάσταση της καρδιάς.

Η ανάλυση έδειξε ότι η κακή υγεία των δοντιών (λιγότερα εναπομένοντα δόντια, μάτωμα ούλων) είναι συχνότερη στα άτομα με χρόνια καρδιοπάθεια. Αντίθετα, η καλύτερη υγεία των δοντιών σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου (χαμηλότερο επίπεδο σακχάρου, «κακής» χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, καθώς και μικρότερο σωματικό βάρος). Επίσης ο διαβήτης και το κάπνισμα (άλλοι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου) εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ όσων έχουν περισσότερα και πιο υγιή δόντια. Ακόμη, οι τελευταίοι έχουν γενικά ανώτερο μορφωτικό επίπεδο και καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ.

By