Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Οι παράδεισοι των συνταξιούχων

Αν είναι να μεταναστεύσετε, εκτός από το ύψος των αποδοχών, σκεφτείτε και… τα γεράματα.

 

senior2

Εάν έχετε αρχίσει να σκέφτεστε το «μήπως να φεύγαμε;» και σερφάρετε ήδη σε φωτογραφίες από διάφορα μέρη του κόσμου, προτείνουμε στην «αναζήτηση» να προσθέσετε τον παράγοντα… σύνταξη!

Η Natixis, εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με 776 δισ. δολάρια περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, δημιούργησε το διεθνή δείκτη ασφάλειας συνταξιοδότησης βασιζόμενη σε στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες πηγές.

 

Ο δείκτης επηρεάζεται από παράγοντες – μεταβλητές όπως ο εκάστοτε κρατικός προϋπολογισμός δαπάνης για την υγεία, το προσδόκιμο ζωής, η εισοδηματική ανισότητα, η ανεργία και η αναλογία νέων εργαζομένων έναντι συνταξιούχων.

Σύμφωνα, λοιπό,ν με τη λίστα του Natixis Global Retirement Index, οι ΗΠΑ κατατάσσονται στη 19 θέση ως προς την ασφάλεια συνταξιοδότησης, θέση πιο επισφαλή από χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως η Νορβηγία, η Ελβετία και η Γερμανία, οι οποίες έχουν ισχυρά κοινωνικά προγράμματα που παρέχουν φροντίδα υγείας και οφέλη στους συνταξιούχους.

Στην κορυφή της λίστας φιγουράρει η Νορβηγία, με το όριο συνταξιοδότησης στα 67 και το σύστημα «pay as you go» σύμφωνα με το οποίο το εργατικό δυναμικό του σήμερα πληρώνει τους συνταξιούχους. Ο στόχος αυτού του προγράμματος είναι  να ενθαρρύνει όλο και περισσότερους ανθρώπους να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο εργατικό δυναμικό μετά την ηλικία συνταξιοδότησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πρώτες είκοσι θέσεις της λίστας, οι δεκατέσσερις, είναι χώρες της Ευρώπης.

Εδώ είναι οι κορυφαίες 20 χώρες του δείκτη συνταξιοδότησης Natixis.

  1. Νορβηγία
  2. Ελβετία
  3. Λουξεμβούργο
  4. Σουηδία
  5. Αυστρία
  6. Φινλανδία
  7. Ολλανδία
  8. Δανία
  9. Γερμανία
  10. Γαλλία
  11. Αυστραλία
  12. Ισραήλ
  13. Καναδάς
  14. Βέλγιο
  15. Ιαπωνία
  16. Σλοβενία
  17. Τσεχική Δημοκρατία
  18. Σλοβακία
  19. Ηνωμένες Πολιτείες
  20. Ηνωμένο Βασίλειο[space size=»30″]
By