Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Παράταση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Οι ελεγκτές παρατείνουν την παραμονή τους στην Αθήνα και την ερχόμενη εβδομάδα.

-Του Χρυσόστομου Τσούφη-

FOSPHOTOS / Panayiotis Tzamaros
FOSPHOTOS / Panayiotis Tzamaros

Περισσότερο χρόνο, από ό, τι αρχικά είχε υπολογιστεί, θα χρειαστούν τελικά η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις τους, με τους ελεγκτές να παρατείνουν την παραμονή τους στην Αθήνα και την ερχόμενη εβδομάδα.

Κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζε,  μετά το νέο ραντεβού των ελεγκτών με το Γιάννη Στουρνάρα, ότι παρά το καλό κλίμα οι επαφές είναι δύσκολες και ότι θα συνεχιστούν και μετά την Κυριακή που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι το τελευταίο ραντεβού.

Το μεγαλύτερο αγκάθι στην ατζέντα των θεμάτων έχει να κάνει με το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο. Οι ελεγκτές φέρονται να συνδέσουν την εκταμίευση της δόσης με την άμεση απομάκρυνση περίπου 7.000 επίορκων ή με πλαστά δικαιολογητικά δημοσίων υπαλλήλων μέσα στον Απρίλιο. Η διαδικασία πάντως της απομάκρυνσης είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρο το 2012 τέθηκαν σε αργία μόλις 884. Παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει συγκεκριμένους 3μηνιαίους στόχους αποχωρήσεων έως το 2014.

Αμέσως μετά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τροίκα, ο αναπληρωτής υπουργείου Οικονομιικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό Αντώνη Μανιτάκη στο πλαίσιο της συνεδρίαση της ομάδας υποστήριξης του κυβερνητικού συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά από τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό κατά την οποία τον ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, εν όψει του και του ραντεβού της Πέμπτης ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και την τρόικα.

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που απαιτεί την παράταση της παραμονής των τροικανών είναι η νομοθετική ρύθμιση για την τακτοποίηση των μη εξυπηρτούμενων δανείων. Οι ελεγκτές άναψαν κόκκινο φως στη συνάντηση τους με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη χαρακτηρίζοντας μάλλον «γενναιόδωρη» τη ρύθμιση και εγείροντας επιφυλάξεις για τις επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκαλούσε στις τράπεζες.

Για το ζήτημα αποφασίστηκε 5μερής σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, της ΤτΕ, της Ένωσης Τραπεζών και της τρόικας.

Ανησυχίες εκφράζονται και για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού εκφράζουν με τα έσοδα το πρώτο 2μηνο να υστερούν έναντι του στόχου, παρότι το Φεβρουάριο φαίνεται να ήταν αυξημένα περίπου 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδιο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν τείνουν ευήκοον ους στα επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου για τη βελτίωση ορισμένων φορολογικών μέτρων που κρίνονται αναποτελεσματικά όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση και ο ΕΦΚ στα κάυσιμα , επιχειρώντας να μεταθέσουν την συζήτηση σε επόμενη επίσκεψη τους. Αντίθετα φαίνονται πιο δεκτικοί στην πρόταση του ΥΠΟΙΚ για περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών με πηγές του υπουργείου να τονίζουν ότι είμαστε κοντά σε ρύθμιση.

Την τρόικα απασχολεί και η διάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και ήδη έχουν εκφραστεί ενστάσεις για το κατά πόσο ο νέος θεσμός του ΓΓ Εσόδων έχει την απαραίτητη αυτονομία για να λειτουργήσει όπως πρέπει ενώ σκεπτικισμός επικρατεί και για τη λειτουργία του ΣΔΟΕ.

Στα αγκάθια και η σύσταση του Επενδυτικού Ταμείου που θέλει να δημιουργήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης. Μετά τις διαφωνίες που είχαν εκφράσει ΔΝΤ και ΕΚΤ, το υπουργείο ανέθεσε στο οίκο Oliver Wineman να εκπονήσει έκθεση για τα οφέλη που θα είχε ένα τέτοιο ταμείο αφού θα μπορούσε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των τραπεζών με την ηγεσία του Ταμείου να αισιοδοξεί ότι θα κάμψει τελικά τις αντιδράσεις των δανειστών.

 

By