Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών της Τρόικας με υπουργούς της κυβέρνησης

«Στις Βρυξέλλες σήμερα ο πρωθυπουργός για την Σύνοδο Κορυφής»

troika600_161213ii

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τελευταία συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η Τρόικα αναχωρεί αύριο από τη χώρα μας και όλες οι εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης παραπέμπονται προς επίλυση για το φθινόπωρο.

Θετικό πρόσημο βάζει η κυβέρνηση στον απολογισμό της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δανειστών και των υπουργών της κυβέρνησης. Προτεραιότητα τώρα για το κυβερνητικό επιτελείο αποτελεί η υλοποίηση του σχεδιασμού για την εφαρμογή των φοροελαφρύνσεων αλλά και ενός πακέτου μέτρων που θα ανακουφίσει τις ευπαθείς κατηγορίες πολιτών.  Μεταξύ άλλων μελετώνται η μείωση του πετρελαίου θέρμανσης, η μείωση της έκτακτης εισφοράς το 2015, ο περιορισμός του κόστους παραγωγής για τους αγρότες,  αλλά και η μείωση στο ΦΠΑ επιλεγμένων κλάδων όπως έγινε με την εστίαση. Ωστόσο η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τα «δύσκολα» ζητήματα όπως είναι τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, που ήδη έχουν προκαλέσει τους πρώτους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς.

Εν τω μεταξύ σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να παραστεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του νεοεκλεγέντα Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Κατά τη Σύνοδο ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και να θέσει ξανά την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαπραγμάτευση για το χρέος.

 

By