Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οταν οι υπουργοί Οικονομικών δεν είναι αποτελεσματικοί… εκτελούνται

Έτσι αντιμετώπιζε η μεσαιωνική Γαλλία τις αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές

Enguerrand_de_Marigny_hangedΙδιαίτερα διαδεδομένα φαίνεται να ήταν τα βασανιστήρια ακόμη και η εκτέλεση υπουργών Οικονομικών στη μεσαιωνική Ευρώπη. Η ακραία αυτή τακτική ήταν πιο συνηθισμένη στη Γαλλία όπου μεταξύ των ετών 1314 – 1328 μ.Χ. τρεις διαφορετικοί υπουργοί Οικονομικών εκτελέστηκαν.

Ο πρώτος που κρεμάστηκε δημοσίως ήταν ο Enguerrand de Marigny. Τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Οικονομικών στις αρχές του 14ου αιώνα από τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππο Δ”, ο οποίος έτρεφε μεγάλο θαυμασμό για την ευφυΐα του εύπορου αυλικού Marigny. Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα της γαλλικής οικονομίας στα τέλη του 13ου αιώνα ήταν η ανεξέλεγκτη παραχάραξη του νομίσματός της. Ο Φίλιππος ο Δ”, μόλις ανέλαβε τα ηνία της χώρας το 1286 είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να καταπολεμήσει την παραχάραξη μέσω της υποτίμησης. Το αποτέλεσμα ήταν το νόμισμα να υποτιμηθεί 40 φορές σε διάστημα 20 ετών.

Οταν διορίστηκε ο Marigny η χώρα ήταν στο χείλος της χρεωκοπίας και οι κάτοικοι της Γαλλίας εξοργισμένοι. Το 1314 ο Φίλιππος Δ” πέθανε και η εξουσία της χώρας πέρασε στα χέρια του γιου του Λουδοβίκου Ι”, ο οποίος αρχικά αναγνώρισε ότι το κύριο μέλημα του υπουργού Οικονομικών ήταν το καλό της χώρας, ωστόσο ο λαός είχε διαφορετική άποψη, καθώς θεωρούσε ότι ο Marigny δωροδοκείται. Η κατάσταση εις βάρος του επιδεινώθηκε σημαντικά όταν ο αδερφός του Φίλιππου κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών για μαγεία με αποτέλεσμα ο Λουδοβίκος να διατάξει τον απαγχονισμό του.

Οι κατηγορίες δωροδοκίας τελικά δεν αποδείχθηκαν και εν τέλει ο βασιλιάς έδωσε αποζημίωση 10.000 λιρών στην οικογένεια του Marigny.

woodenhorse
Κάπως έτσι έμοιαζε το εργαλείο βασανισμού

Ακόμη χειρότερο τέλος είχε ο Gerard de la Guette περίπου μία δεκαετία αργότερα. Διορίστηκε στη θέση του υπουργού οικονομικών από τον διάδοχο του Λουδοβίκου, τον Ιωάννη Α”. Οταν ο θρόνος πέρασε στον βασιλιά Κάρολο τον 4ο και αυτός συνειδητοποίησε ότι το βασίλειό του είχε έλλειμμα ύψους 1,2 εκατ. λιρών κατηγόρησε τον la Guette ως ένοχο. Το αποτέλεσμα ήταν ο υπουργός Οικονομικών να βασανιστεί μέχρι θανάτου στο λεγόμενο «ξύλινο άλογο».

O τελευταίος στην σειρά των εκτελεσθέντων γάλλων υπουργών Οικονομικών ήταν ο Pierre Remy, που σύμφωνα με τους ιστορικούς ήταν ο μόνος που ενδεχομένως να το άξιζε, καθώς ήταν όντως απατεώνας. Ο  Remy κρεμάστηκε το 1328 με εντολή του Φιλίππου του 5ου.

Συνολικά, στη Γαλλία μεταξύ των ετών 1300 – 1661 μ. Χ. πέντε υπουργοί Οικονομικών εκτελέστηκαν ή φυλακίστηκαν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By