Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο «γρίφος» του Μεσοπρόθεσμου και το πρωτογενές πλεόνασμα

Η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει έως τις 5 Μαϊου το Μεσοπρόθεσμο το οποίο θα προβλέπει ότι η χώρα πρέπει να κινείται τα επόμενα τέσσερα χρόνια μέσα σε έναν «κλειστό προϋπολογισμό»

greece600_eu300114

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή ανακοίνωση της Eurostat, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα το τελικό ύψος του πλεονάσματος, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για την έναρξη των συζητήσεων αναφορικά με την απόφαση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Αν και στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι επίσημες αποφάσεις δεν θα υπάρξουν πρίν από το τέλος του 2014, εξαιτίας και των ευρωεκλογών, οι οποίες θα φέρουν αλλαγές προσώπων στα όργανα της Κομισιόν, έχει ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν περνούν μόνο από το τραπέζι των συζητήσεων όπου εκεί θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη μορφή που θα έχει το νέο «πακέτο ελάφρυνσης» του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων περνούν -κυρίως- από την υλοποίηση πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους-δανειστές και η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Ήδη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο περιθώριο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μιλώντας σε δημοσιογράφους έδωσε το στίγμα, αναφορικά με το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση ώστε οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όπως είπε ο κ. Ντράγκι «είναι ένα ευχάριστο επεισόδιο και ένα σημάδι ότι οι αγορές εκτιμούν την πρόοδο της Ελλάδας. Όμως, εάν αυτό συνεχίσει επιτυχώς θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες: εάν συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή μέσα σε ένα αναπτυξιακό πλαίσιο, εάν θα εφαρμοστούν νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εάν οι τράπεζες ανακεφαλαιωθούν σωστά».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αρχής γενομένης από το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα 2014-2018, η Ελλάδα θα πρέπει να «τρέξει» την εφαρμογή μιας σειράς δράσεων που έχουν συμφωνηθεί ήδη με την τρόικα, συνεχίζοντας παράλληλα την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει έως τις 5 Μαϊου το Μεσοπρόθεσμο το οποίο θα προβλέπει ότι η χώρα πρέπει να κινείται τα επόμενα τέσσερα χρόνια μέσα σε έναν «κλειστό προϋπολογισμό», με«κλειδωμένα» τα κονδύλια των δαπανών, στα επίπεδα του 2013, ιδίως αυτές που αφορούν μισθούς και συντάξεις.

Παράλληλα, από την επόμενη κιόλας επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, θα πρέπει να ανοίξει και πάλι το ασφαλιστικό, καθώς θα πρέπει να βρεθούν λύσεις με τις οποίες θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος, χωρίς ωστόσο να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχορηγήσεις για συντάξεις από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 8,6 δισ. ευρώ τον χρόνο ως και το 2018, ενώ παράλληλα οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του συνόλου των ασφαλισμένων της χώρας θα πρέπει να παραμένουν σταθερά στα 3 δισ. ευρώ ετησίως και η μείωση των επιχορηγήσεων προς τον ΟΑΕΔ στα 0,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Με λίγα λόγια, αν και η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ότι οι εταίροι- δανειστές θα δώσουν λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η ίδια θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει διάθεση να προχωρήσει σε προεκλογικές παροχές, έστω και αν η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Και αυτός αποτελεί ίσως ένας από τους μεγαλύτερους γρίφους για τον υπουργό Οικονομικών, τον οποίο θα πρέπει να λύσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Αλέξανδρος Κλώσσας 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By