Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο νέος αντίπαλος του Τσίπρα για την Κομισιόν

Ο πρώην πρωθυπουργός Γκι Φέρχοφστατ υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ferhofstaat600_200114

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ θα είναι ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και των Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), Γκρέιαμ Γουότσον.

Ο δεύτερος διεκδικητής του χρίσματος, ο Φινλανδός Όλι Ρεν, νυν Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, δεν θα θέσει τελικά υποψηφιότητα, προτιμώντας να διεκδικήσει μια θέση στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευκρίνισε ο Γουότσον.

Η υποψηφιότητα του Φέρχοφστατ θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους 400 συνέδρους που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο της ALDE την 1η Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Η υποψηφιότητα του Ρεν, ο οποίος είχε στηριχθεί από τους Βρετανούς Φιλελεύθερους και τα φιλελεύθερα κόμματα της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Λετονίας και της Εσθονίας, προσέκρουσε στην αντίθεση ορισμένων συνιστωσών της ALDE, της τρίτης πολιτικής δύναμης εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ο Ρεν δεν είναι συμβατός με τις αξίες του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (PDE, μια από τις συνιστώσες) και με αυτό που εμείς προασπιζόμαστε ως ευρωπαϊκή ιδέα», σχολίασε η Γαλλία ευρωβουλευτής Μαριέλ ντε Σαρνέ.

Ορισμένοι Βρετανοί ευρωβουλευτές του Φιλελεύθερου Κόμματος είχαν εκφράσει επίσης τη δυσαρέσκειά τους για την επιλογή του προέδρου του κόμματος, Νικ Κλεγκ, ο οποίος θεωρούσε τον Ρεν «ιδανικό» για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ο Νικ Κλεγκ στηρίζει τον λάθος άνθρωπο. Η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μου τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας του Γκι Φέρχοφστατ», είχε γράψει στο μπλογκ του ο ευρωβουλευτής Κρις Ντέιβις.

Τον γόρδιο δεσμό που απειλούσε τη συνοχή των Φιλελευθέρων φαίνεται ότι έλυσε τελικά ο πρόεδρος του FDP, του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Φέρχοφστατ στο Twitter. «Ευχαριστώ τον Κρίστιαν Λίντνερ που πρότεινε να είμαι εγώ υποψήφιος για την προεδρία και ο Ρεν για μια από τις άλλες σημαντικές θέσεις», ανέφερε ο Βέλγος πολιτικός.

Από την πλευρά του, ο Ρεν έκρινε ότι «είναι απαραίτητο για την επιτυχία των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη» και, παραδεχόμενος ότι ο ίδιος και ο Φέρχοφστατ στηρίζονταν από «διαφορετικές πλευρές», τόνισε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι Φιλελεύθεροι «θα έπρεπε να ενωθούν».

Εκτός του Φέρχοφστατ, μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ούτε οι Πράσινοι ούτε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχουν επιλέξει ακόμη τους υποψηφίους τους.

Πηγή:www.capital.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By