Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο Πάπας αφόρισε την… λιτότητα

Καταδίκασε την υπεροχήν της οικονομίας επί του ανθρώπου μετά τις συνομιλίες του με την Άνγκελα Μέρκελ.

Copyright: Reuters
Copyright: Reuters

Μπροστά σε περισσότερους από διακόσες χιλιάδες πιστούς και μέλη καθολικών οργανώσεων ο Αργεντίνος πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε εκ νέου τις οικονομικές πολιτικές σε βάρος των ανθώπων.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο πάπας συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με την Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο σύντομης επίσκεψής της στη Ρώμη ενόψει των επερχόμενων γερμανικών εκλογών. Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Βατικανό έγινε αναφορά στη μακρά ιστορία των σχέσεων μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Γερμανίας, και συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η κοινωνική η πολιτική, η οικονομική και η θρησκευτική κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο.

«Μας ενδιαφέρει ο κόσμος και όχι οι τράπεζες», είπε ο πάπας Φραγκίσκος χθες το απόγευμα σε κύρηγμα του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Η οικονομική κρίση αποτελείται από τον κόσμο, από τις οικογένειες που πεθαίνουν της πείνας. Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει, ενώ, αντιθέτως, όταν μειώνονται οι επενδύσεις των τραπεζών, αυτό παρουσιάζεται ως τραγωδία», τόνισε ο Αργεντίνος ποντίφικας.

«Η Εκκλησία, με την μαρτυρία της, πρέπει να εναντιωθεί σε αυτή την λογική», πρόσθεσε ο πάπας Βεργκόλιο, σύμφωνα με τον οποίο «το κύριο ζητούμενο, στην δημόσια ζωή, είναι η ηθική, έντιμη συμπεριφορά, διότι όταν απουσιάζει, μπορεί να συμβεί οτιδήποτε».

By