Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πανηγυρική είσοδος του Twitter στο Χρηματιστήριο της Ν.Υόρκης

Θεαματικό άνοιγμα με τιμή 73% πάνω από την αρχική τιμή προσφοράς (IPO) – άνοιξε στα 45,10 δολάρια…

Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Twitter έκανε πρεμιέρα σήμερα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με θεαματικό άνοιγμα που σκόρπισε ενθουσιασμό…

τουιτερ

Η τιμή της μετοχής άνοιξε 73% πάνω από την αρχική τιμή προσφορά (IPO) στα 45,10 δολάρια. Ενα λεπτό μετά τις 6.00 (ώρα Ελλάδος) έφτασε τα 50,09 δολάρια. Για λίγα δευτερόλεπτα έπεσε έως τα 44,99 δολάρια, για να ακολουθήσει από εκείνο το σημείο και μετά και πάλι ανοδική πορεία.

Το Twitter σχεδιάζει να εισαγάγει 70 εκατομμύρια μετοχές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κάτι που του επιτρέπει να αυξήσει τα έσοδα του στο ποσό του 1,82 δισ. δολαρίων.

Μάλιστα, προβλέπεται πρόσθετο δικαίωμα εισαγωγής 10.500.000 μετοχών οι οποίες θα μπορούν να προσφερθούν εντός 30 ημερών, ανεβάζοντας στα 2,1 δισ. δολάρια το συνολικό δυνητικό ποσό που μπορεί να αντλήσει η εταιρεία διαχείρισης του δημοφιλούς ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

toyiter2

Αισιοδοξία αλλά και ανησυχία από το «κακό παράδειγμα» του Facebook

Ωστόσο πολλοί ακόμα παραμένουν ανήσυχοι, καθώς είναι νωπό ακόμα το «φιάσκο» του Facebook. Η μετοχής του δημοφιέστερου κοινωνικού δικτύου στον πλανήτη έκανε μια απογοητευτική είσοδο στο χρηματιστήριο στις 18 Μαΐου. Η τιμή της ακολούθησε καθοδική της πορεία κι έκλεισε λίγες μέρες μετά περίπου 18% χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης της διαπραγμάτευσης (38 δολ.).

Πολλοί αναλυτές επέρριψαν τότε τις ευθύνες για την πορεία της μετοχής τόσο στη βασική ανάδοχο Morgan Stanley, όσο και στο ίδιο το Facebook για το γεγονός ότι «πλημμύρισαν» την αγορά με υπερβολικά υψηλό αριθμό μετοχών.

toyiter3

Πάντως οι αναλυτές θεωρούν πως τόσο η αγορά, όσο και οι ίδιες οι εταιρίες (και φυσικά και η εταιρία του Twitter) έχουν μάθει το μάθημά τους και παρόμοια φαινόμενα είναι απίθανο να ξανασυμβούν.

Οι «κακίες» του ανταγωνιστή Mark Zuckerberg

Επόμενο είναι να μη βλέπει με ιδιαίτερα καλό μάτι την αλματώδη πορεία του Twitter στην προτίμηση των χρηστών -και ιδιαίτερα των celebrities- ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Η δυναμική του «τιτιβίσματος» είναι τέτοια, που απειλεί ευθέως να εκθρονίσει το δικό του κοινωνικό δίκτυο. Τηρώντας το …έθιμο των εμπρηστικών δηλώσεων λίγο πριν τη μεγάλη αναμέτρηση, ο Ζάκερμπεργκ είχε δηλώσει πως «το Twitter είναι τόσο χάλια…. είναι σαν να οδήγησαν ένα άρμα καρνάβαλου προς ένα χρυσωρυχείο κι έπεσαν μέσα»

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By