Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Θέμα ανασχηματισμού θέτει το ΠΑΣΟΚ

pasok grafeia

Στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι κάθε ημέρα είναι κρίσιμη για την πραγματική οικονομία.

 

pasok grafeia
© FOSPHOTOS Philippos Messinis

Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις εκτιμούν στην Ιπποκράτους, ενόψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα, αλλά και του κρίσιμου ραντεβού των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ θέτει θέμα ανασχηματισμού, αμέσως μετά την επίσκεψη της τρόικας και προτείνει την αναβάθμιση της συνάντησης των τριών αρχηγών, οι οποίοι, θα συντονίζουν την κυβερνητική δράση.

Αναφέρουν ότι αναμφίβολα είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού ο ανασχηματισμός, ευθύνη όμως και αρμοδιότητα των τριών κομμάτων και των αρχηγών τους είναι η ύπαρξη και το πλαίσιο λειτουργίας της Κυβέρνησης. Από την άποψη αυτή, σύμφωνα με την Ιπποκράτους, θα βοηθήσει η  τακτική και οργανωμένη μορφή των  συναντήσεων  των τριών αρχηγών που μπορεί να δώσει ρυθμό στο κυβερνητικό έργο και τη λειτουργία της Βουλής με τη γρήγορη αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι κάθε ημέρα είναι κρίσιμη για την πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή και για αυτό το λόγο επείγει η επικαιροποίηση της συμφωνίας προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων.

Η τελική φάση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ώστε να μη μένει σε εκκρεμότητα το ελληνικό πρόγραμμα και να μη καθυστερεί η εκταμίευση των δόσεων, θα αναδείξει την πρακτική σημασία αυτού που προτείνει το ΠΑΣΟΚ διαμηνύουν στελέχη του κόμματος και υπογραμμίζουν ότι όλα τα επιμέρους σημεία να εντάσσονται σε ένα ενιαίο προγραμματικό πλαίσιο με ορίζοντα τετραετίας. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνητικοί εταίροι πρέπει να μοιράζονται δίκαια το κόστος και το όφελος.

Η άποψη που επικρατεί στην Ιπποκράτους είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τους χειρισμούς που απαιτούνται, ώστε η εξαιρετικά αρνητική εμπειρία της Κύπρου να λειτουργήσει υπέρ της κατανόησης των ελληνικών θέσεων.

Μάλιστα, στελέχη αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ  δεν είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί σημεία διαφωνίας με υπουργούς της ΝΔ) να εμφανίζονται ως πίεση της τρόικας που καταγράφεται στο υπό αναθεώρηση μνημόνιο.

Σχετικά με το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες πρέπει με κοινοβουλευτικές και πολιτικές πρωτοβουλίες να αναδειχθεί το απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, με τις επικίνδυνες και αντιφατικές θέσεις του για την κυπριακή κρίση, την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, την ετερόκλητη και ακραία τυχοδιωκτική «σύγκλιση» με τους ΑΝΕΛ κ.ο.κ.

 

By