Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Ορόσημο το έγγραφο του ΔΝΤ

Οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρωζώνη αποτελούν για το ΠΑΣΟΚ καθοριστικοί παράγοντες των εγχώριων εξελίξεων.

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Απάντηση στις αντιδράσεις που προκάλεσε το εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ έδωσε η Ιπποκράτους, χαρακτηρίζοντάς το «τομή στη διεθνή συζήτηση για τον τρόπο που η Ευρωζώνη διαχειρίζεται την κρίση της με κορυφαίο αλλά όχι βέβαια μοναδικό παράδειγμα την ελληνική περίπτωση», σχολιάζοντας τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ είναι το να αντληθούν επιχειρήματα υπέρ των ελληνικών απόψεων στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, αφού  εκτιμάται ότι παραμένουν ανοιχτά δύο κομβικά ζητήματα, Συγκεκριμένα, αφενός «η συμφωνία ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ζητηθούν από την Ελλάδα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία» και αφετέρου «η ανάγκη για περαιτέρω μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους με διάφορους τρόπους, έτσι ώστε αυτό να καταστεί οριστικά βιώσιμο τώρα που η Ελλάδα περνάει στη φάση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Οι συσχετισμοί των δυνάμεων στο εσωτερικό της ευρωζώνης αποτελούν για το ΠΑΣΟΚ καθοριστικούς παράγοντες των εγχώριων εξελίξεων, ενώ «διαφαίνεται πόσο δύσκολος ήταν και είναι πάντα ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη που κυριαρχείται από πολιτικά συντηρητικές και οικονομικά νεοφιλελεύθερες απόψεις», αναδεικνύοντας παράλληλα τον κρίσιμο ρόλο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Επιπλέον, «το έγγραφο του ΔΝΤ δείχνει τον τρόπο που θα έπρεπε να έχει αντιδράσει η Ελλάδα, ήδη από το 2008, εκτιμώντας σωστά και τα εσωτερικά δημοσιονομικά δεδομένα και τους διεθνείς συσχετισμούς» σχολιάζει η Ιπποκράτους, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά της «να τοποθετηθεί με μόνο γνώμονα την αλήθεια στα θέματα αυτά προκειμένου να καταστεί εφικτή έστω και τώρα η εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής ευρύτατης στήριξης που βγάζει οριστικά και με ασφάλεια την πατρίδα μας από την κρίση».

Απάντηση στη Χρυσή Αυγή

Παράλληλα με τις ποικίλες αντιδράσεις που προκάλεσε η εσωτερική αλληλογραφία του ΔΝΤ, στο προσκήνιο θέτει και πάλι το Κίνημα την έξαρση του νεοναζιστικού φαινομένου, μετά τις χθεσινές τοποθετήσεις στη Βουλή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη. «Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ανατριχιαστική και απροκάλυπτη την αμφισβήτηση του Ολοκαυτώματος από τη Χρυσή Αυγή μέσα στην ίδια τη Βουλή των Ελλήνων. Θεωρεί ότι αυτή η επιλογή της Χρυσής Αυγής δείχνει ότι οι ωμά ναζιστικές πεποιθήσεις του ηγετικού πυρήνα της  βρίσκονται σε απόσταση από την αντισυστημική και αντιθεσμική ροπή των δημοκοπικών οπαδών της Χ.Α», επισημαίνοντας τη σημασία της αντιρατσιστικής νομοθεσίας.

«Έχει συνεπώς μεγάλη σημασία ο νομοθετικός στιγματισμός της ΧΑ, δηλαδή της ηγεσίας της, ως ακραίου ναζιστικού μορφώματος, του πιο ακραίου που εκπροσωπείται  σε κοινοβούλιο ευρωπαϊκής χώρας» αναφέρεται σχετικά, γεγονός που «πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι κατά τη συζήτηση της κοινής πρότασης νόμου ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, που προηγείται σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι τώρα και εφικτό και αναγκαίο, μέσα από τη μεταβολή της στάσης, τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, να διαμορφωθεί μία ευρύτατα αποδεκτή βάση».

Επιστροφή στη βάση

Παράλληλα, με την εκλογή νέων δημοτικών, περιφερειακών και νομαρχιακών οργάνων, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει δυναμικά την Κυριακή στην κομματική του βάση, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη διάρκεια του τελευταίου συνεδρίου. «Τα νέα περιφερειακά όργανα καλούνται να αναλάβουν μεγάλο βάρος τόσο για τη λειτουργία μίας νέας μορφής αυτοχρηματοδοτούμενης οργάνωσης που βρίσκεται σε στενή επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, όσο και για την προετοιμασία που απαιτείται να γίνει τους επόμενους μήνες ενόψει  των ευρωπαϊκών εκλογών και των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα το Μάιο του 2014» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ιπποκράτους, μηδενίζοντας τη συζήτηση για τα οικονομικά του Κινήματος.

Κυβερνητική κρίση;

Ψύχραιμο εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε «συντονισμένα σχόλια» και «διαρροές» σε σχέση με την κυβερνητική συνοχή. « Τα πολλά προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που εμφανίζονται σχεδόν κάθε μέρα, μπορούσαν, κατά το ΠΑΣΟΚ, να έχουν προληφθεί, αν είχε γίνει ήδη η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας κι αν είχαν εφαρμοστεί απλοί κανόνες λειτουργίας της  Βουλής και της Κυβέρνησης. Αυτό όμως είναι εφικτό και τώρα μέσα από το αμοιβαίο σεβασμό του ιστορικού και πολιτικού ρόλου των κυβερνητικών εταίρων μίας τρικομματικής κυβέρνησης που κανείς  δεν μπορεί να εκλαμβάνει ως μονοκομματική, αυτοδύναμη κυβέρνηση παλαιού τύπου» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση, διαμορφώνοντας το κλίμα μέχρι την επόμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By