Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δύο πρώην πρόεδροι και ο νυν μαζί

Κάλεσμα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς

beni1«Χαιρετίζω ιδιαίτερα την παρουσία και την παρέμβαση του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου. Και φυσικά τη δική σας δυναμική, επίμονη, ελπιδοφόρα παρουσία» τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κλείνοντας τις εργασίες του διήμερου επιστημονικού συμποσίου του ΙΣΤΑΜΕ.

«Αποτιμούμε την περίοδο που διασφάλισε προοπτική κοινωνικής ανέλιξης για όσο γίνεται ευρύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Όλα αυτά συνδέονται, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, με τις πολιτικές επιλογές, τις αποφάσεις, τις πρωτοβουλίες, τους αγώνες του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, της μεγάλης δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, χωρίς «να αγνοούμε τις αρνητικές όψεις της Μεταπολίτευσης». «Το ΠΑΣΟΚ και με αφορμή την επέτειό της ίδρυσης του , αξιολογεί τη διαδρομή της Πατρίδας μας και της Παράταξής μας. Δεν αρκείται όμως σε αυτό. Διατυπώνει την ολοκληρωμένη πρότασή του για το μέλλον της Πατρίδας και της Παράταξης, στην ευρύτερη δυνατή εκδοχή της» τόνισε ο Πρόεδρος του Κινήματος, υπενθυμίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε την εξουσία στις αρχές του 2004 με την Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης, έτοιμη να υποδεχθεί το μεγάλο γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων».

Με διάθεση αυτοκριτικής, «μιλώντας σε προσωπικό τόνο και βλέποντας πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα ,οφείλω να πω ότι έπρεπε να επιμείνω το Μάιο του 2010 ,μέχρι τέλους, στην πρόταση μου για υπερψήφιση του πρώτου μνημονίου με αυξημένη πλειοψηφία τριών πέμπτων . Θα ήταν πολύ πιο δίκαιη ιστορικά η κατανομή της ευθύνης στις πολιτικές δυνάμεις κατά το μετρό της συμμετοχής τους στη άσκηση της εξουσίας τις κρίσιμες περιόδους» , ενώ «χωρίς το πρώτο πρόγραμμα δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δεύτερο», ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος. «Για εμάς ως παράταξη η πιο επώδυνη πτυχή της κρίσης, είναι η σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με ένα μεγάλο μέρος της ίδιας της κοινωνικής και εκλογικής του βάσης» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «Αναγκαστήκαμε έτσι να αποδεχθούμε μία δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά έγινε βιαστικά, υπό εκβιαστικούς όρους, με αποτέλεσμα να υψωθούν πρόσθετες δυσκολίες στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που δεν είναι εύκολο να προωθήσει κανείς μέσα σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κρίσης» είπε.

Εξηγώντας το πλαίσιο συμπόρευσης με την Νέα Δημοκρατία, «η προγραμματική μας συμφωνία με τη ΝΔ δεν είναι μια συμφωνία των δύο κομμάτων που επωμίζονται τώρα το βάρος της διαχείρισης της κρίσης. Είναι το πολιτικό πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου ανασυγκρότησης. Απευθυνόμαστε στην κοινωνία και δεσμευόμαστε απέναντι σε αυτήν». Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι «νέα δημοσιονομικά περιοριστικά μέτρα δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε η πολιτική ζωή της χώρας. Δεν αντέχει η πατρίδα μας την ανακύκλωση της αβεβαιότητας», για αυτό και «Ζητούμε υπεύθυνη στάση από τους εταίρους μας», είπε. Περιγράφοντας το πλαίσιο, «Ο νέος ριζοσπαστισμός, ο ριζοσπαστισμός που μας βγάζει από την κρίση είναι ο προοδευτικός ριζοσπαστικός εκσυγχρονισμός, χωρίς αμφιθυμίες και αμφιταλαντεύσεις» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ «ότι αν υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο στον δημόσιο βίο, στην πολιτική ζωή του τόπου, τότε αυτό είναι η ανάληψη της ευθύνης για δύσκολες αποφάσεις. Η ανάληψη μεγάλου πολιτικού και ιστορικού κόστους.

Η απόφαση να πούμε επώδυνες αλήθειες» σχολίασε, με φόντο τη στάση κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Απευθυνόμαστε σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, θυμωμένες, σε απόγνωση, απομακρυσμένες από την πολιτική, εγκλωβισμένες στον απλουστευτικό συνομωσιολογικό και φασίζοντα λόγο. Όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Το ΠΑΣΟΚ έχει συνείδηση της ευθύνης του και την αναλαμβάνει χωρίς κανένα ηγεμονισμό» διαμήνυσε ο κ. Βενιζέλος, συνεχίζοντας: «Είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε όσους μοιράζονται τις ίδιες αξίες, εκτιμήσεις, αντιλήψεις, επιλογές. Σε όσους αποδέχονται την πλατφόρμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Σε όσους τοποθετούν τον εαυτό τους στον χώρο της προοδευτικής παράταξης, όπως και αν την ορίζουν, όπως και αν την ονομάζουν, στο χώρο μια μαχόμενης, υπεύθυνης ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς που δεν κινδυνεύει από τον δήθεν κομματικό πατριωτισμό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και δεν μπορεί να ταλαιπωρείται από την έλλειψη συνείδησης των μεγεθών οποιουδήποτε προσώπου, όσο συμπαθές και αν είναι αυτό». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «αντιμετωπίζουμε όλα τα πρόσωπα, όλες τις κινήσεις, όλες τις πρωτοβουλίες, με σεβασμό και απόλυτη ισοτιμία. Θέλουμε μια νέα συλλογικότητα, μία δημιουργική σύνθεση χωρίς αποκλεισμούς. Αξιώνουμε όμως από όλους σεβασμό προς το ΠΑΣΟΚ, τη διαδρομή, την εισφορά, το δυσανάλογο βάρος που σήκωσε, το ρόλο του σήμερα για τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας».

 

 

Παπανδρέου: Παραλάβαμε μια βόμβα Ðïëéôéêü  Åðéóôçìïíéêü Óõìðüóéï ÐÁÓÏÊ 3ç ÓåðôÝìâñç åðÝôåéïò åêäÞëùóç,2ç ÇÌÅÑÁ Êþóôáò Óçìßôçò Costas Simitis  Ãéþñãïò ÐáðáíäñÝïõ

«Παραλάβαμε μια βόμβα. Το πρόβλημα ήταν το πάρτι μέχρι το 2009. Τέτοιο εκρηκτικό κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων δεν είχε να αντιμετωπίσει καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε στην ομιλία του, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη για όσα δεν έγιναν επί Πρωθυπουργίας του, αλλά πρόσθεσε ότι στη διετία 2009-2011 «έγινε η αρχή» και τέθηκαν οι βάσεις για όσα καλά γίνονται τώρα. «Και σ’αυτόν τον κύριο στόχο μας, μπορεί να κάναμε όσα δεν έκανε καμία άλλη κυβέρνηση σε δύο χρόνια, 222 νομοσχέδια ψηφίστηκαν, και πάλι δεν προλάβαμε. Δεν αλλάξαμε τα κακώς κείμενα στη χώρα χώρα, όσο θέλαμε να τα αλλάξουμε» υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου. Γιατί το βασικό πρόβλημα της χώρας δεν ήταν το Πρόγραμμα Προσαρμογής, ούτε η «συνταγή» του 2010. Το βασικό της πρόβλημα, η πραγματικά θανάσιμη συνταγή, ήταν το πελατειακό πάρτι μέχρι το 2009.Ένα πάρτι που είχε οδηγήσει τη χώρα να έχει ταυτόχρονα, και ύφεση στο -3%, και δημόσια διοίκηση διαλυμένη, και χρέος στα 320 δισ. και ιλιγγιωδώς αυξανόμενο, και νέο έλλειμμα στα 36,5 δισ. όπως μάθαμε αργότερα, και αβυσσαλέο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 14% περιέγραψε ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ως Πρωθυπουργός της χώρας ανέλαβα την ευθύνη για ό,τι δεν έγινε σωστά τα δύο χρόνια της διακυβέρνησής μου. Για κάθε καθυστέρηση, λάθος ή παράλειψη. Ξέρω όμως ότι τη διετία 2009-2011, μέσα στις χειρότερες δυνατές συνθήκες, έγινε μια αρχή προς τη σωστή κατεύθυνση, παντού» υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας ότι «σήμερα, δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα που να μην οφείλεται σε ενέργειες που εμείς ξεκινήσαμε. Από τη μείωση των ελλειμμάτων, τη φοροδιαφυγή και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, μέχρι την αύξηση του τουριστικού ρεύματος». Κάνοντας λόγο για την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, «στην πραγματικότητα οι περισσότεροι εταίροι μας παραμυθιάζονταν ότι δεν χρειάζονται αυτά, ότι δεν τους αφορούσε, ότι το πρόβλημα είναι μονό ελληνικό» περιέγραψε ο κ. Παπανδρέου, καθώς «τότε, ήταν αδύνατο να πειστεί η συντηρητική Ευρώπη ότι η εξοντωτική λιτότητα σε όλη την Ένωση σε καθεστώς ύφεσης δεν θα ήταν βιώσιμη λύση». Βολές εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός και προς την Νέα Δημοκρατία: «Άλλοι επέλεξαν το ρόλο του «προπονητή της εξέδρας». Τους άρεσε για παράδειγμα, εκ των υστέρων βέβαια, το δεύτερο Μνημόνιο, αλλά όχι το πρώτο».

«Όλη η μυθοπλασία, όλες οι θεωρίες συνομωσίας, ακόμη και των πιο κακόπιστων, γελοιοποιήθηκαν η μία μετά την άλλη από τις εξελίξεις» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου , προσθέτοντας πως «σήμερα η ιστορία και η αλήθεια ήδη δικαιώνουν όλα τα στελέχη μας, όλους τους φίλους και τις φίλες, που δέχθηκαν την χλεύη της ισοπέδωσης στο χώρο εργασίας τους, στις παρέες τους, στα καφενεία». «Το ΠΑΣΟΚ, οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να ενώσουν τις προσπάθειές τους, να βάλουν τέλος σε αυτό το θανάσιμα διχαστικό για την κοινωνία μας» τόνισε ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας: «Θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις για να δώσω και να κερδίσω μάχες για τον τόπο μου και την δημοκρατία».

 

Σημίτης: «Το ΠΑΣΟΚ σιώπησε όταν έβλεπε το τσουνάμι να έρχεται»

simitisAΟ πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης άρχισε την ομιλία του με τη δραματική διαπίστωση ότι η παράταξη έχει σήμερα χάσει «σχεδόν ολοκληρωτικά την επιρροή της» στην κοινωνία και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στις λογικές του πελατειακού κράτους και ιδιαίτερα στις πρακτικές διακυβέρνησης της χώρας από το 2004 και έπειτα.

«Έταζαν στο λαό να του δώσουν θέσεις και χρήματα αλλά επειδή δεν υπήρχε πλέον η δυνατότητα κατέφυγαν αλόγιστα στον δανεισμό», είπε χαρακτηριστικά. «Οι πρωτογενείς δαπάνες ξεπέρασαν καθαρά τα έσοδα του κράτους το 2007. Και ξεπέρασαν κάθε όριο το 2009», ανέφερε ο Κώστας Σημίτης και συμπλήρωσε: «Τη στιγμή της καταστροφής το ΠΑΣΟΚ θεώρησε κι αυτό ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Σιωπήσαμε όταν βλέπαμε το τσουνάμι της κρίσης να έρχεται. Και επαναφέραμε στην τάξη κάποιους λίγους που το επεσήμαναν. Δημιουργήσαμε την εντύπωση ότι είμαστε μάγοι. Και ως μάγοι θα τα τακτοποιούσαμε όλα. Πληρώσαμε τις φαντασιώσεις μας. Και τις πλήρωσε και ο ελληνικός λαός» επισήμανε.

«Κάποιοι εξακολουθούν να υπερασπίζονται, για χάρη δήθεν των εργαζομένων, τις τερατώδεις προσλήψεις που έγιναν από τη ΝΔ τα περασμένα χρόνια. Και παραβλέπουν ότι η χώρα καταστράφηκε από αυτή ακριβώς την τακτική», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός «Χρειάζεται τώρα μια νέα αρχή, αρχή στην οποία όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν, χρειάζεται ελεύθερη συζήτηση, χωρίς ιμάμηδες και διαγραφές για να περιορίζεται η σκέψη, ανοιχτές διαδικασίες και όχι κλειστά δωμάτια», πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By