Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Όταν ο Πελέ πήρε από το χεράκι τον Ρομπίνιο…

Με αγωνία αναμένουν τις εξελίξεις στα μεταγραφικά θέματα οι οπαδοί του Ολυμπιακού, με ένα ακόμη καυτό θέμα: Ρομπίνιο! Ο βραζιλιάνος μιλάει με τον Γκαλιάνι, άνθρωπος του Ολυμπιακού -συμπτωματικά;- βρίσκεται στην Ιταλία και ο κόσμος περιμένει να μάθει νέα…

thumbnailΟ Ρόμπσον Ντε Σόουζα (ο Ρομπίνιο), γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1984 στο Σάο Βισέντε στην Βραζιλία. Μεγάλωσε σε μια από τις φτωχότερες παραγκουπόλεις κοντά στο Σάο Πάολο. Ο πατέρας του ήταν υδραυλικός και η μητέρα του καθαρίστρια. Μόλις και μετά βίας εξασφάλιζαν τα προς το ζειν ενώ ο μικρός Ρόμπσον έπαιζε όλη μέρα ποδόσφαιρο.

Από μικρός λάτρευε τον Πελέ. Η μοίρα θέλησε το μαύρο διαμάντι (Πελέ) να επιλέγει τον Ρομπίνιο για.. διάδοχό του!

Ο μικρός έπαιζε στις ακαδημίες της Σάντος. Ήταν το 1999 όταν ο μεγάλος Πελέ βρέθηκε στην πρώτη ημέρα προπονήσεων των μικρών ομάδων της Σάντος. Ένα 15χρονο αγόρι του έκανε εντύπωση. Είχε πει μάλιστα ότι για πρώτη φορά ποδοσφαιριστής του θυμίζει τον εαυτό του. Σωματικά του έμοιαζε πάρα πολύ. Τότε ο Πελέ ζήτησε στην επόμενη προπόνηση να είναι εκεί και ο πατέρας του παιδιού. Ο πατέρας του Ρομπίνιο πήγε ύστερα από μια εβδομάδα και συζήτησαν για τη συμπεριφορά του μικρού στο σπίτι και στο σχολείο. Τρία χρόνια αργότερα, ο Ρομπίνιο στα 18του έκανε το ντεμπούτο του στη Σάντος και μετά, όλα ήρθαν απλά και φυσιολογικά με… τίτλους.

Ο Ρομπίνιο έχει κατακτήσει δύο φορές τον τίτλο στην Ισπανία (Ρεάλ Μαδρίτης), ενώ στη Βραζιλία δύο φορές το πρωτάθλημα με την Σάντος. Επίσης έχει κερδίσει δύο φορές το Κονφεντερέσιονς Καπ με την Εθνική Βραζιλίας.

Στη Σάντος παρέμεινε για τρία χρόνια. Στην πρώτη του ποδοσφαιρική περίοδο έκανε 24 εμφανίσεις εκ των οποίων σε μια έβαλε ένα γκολ. Το 2003 συμμετείχε στον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες με αντίπαλο την Μπόκα Τζούνιορς. Το 2004 ο Ρομπίνιο σε 37 παιχνίδια σκόραρε 24 γκολ. Κατάφερε, στα τρία χρόνια που έμεινε εκεί, να κατακτήσει με την ομάδα του το Πρωτάθλημα Βραζιλίας.

Το 2005 έληξε το συμβόλαιο του και άρχισε να ψάχνει για νέα ομάδα. Δέχτηκε την πρόταση που του έκανε η Ρεάλ Μαδρίτης. Υπέγραψε τριετές συμβόλαιο και φόρεσε το νούμερο 10. Στην πρώτη του σεζόν σε 37 αγώνες σκόραρε 14 φορές. Στα τρία αυτά χρόνια που έμεινε στην Ρεάλ, η φήμη του άρχιζε να απλώνεται. Χαρακτηρίστηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης στον κόσμο το 2007.

Το 2008 έληξε το συμβόλαιο του και οι μέτοχοι της Ρεάλ συμφώνησαν να πάει στην Τσέλσι . Ο Ρομπίνιο όμως αρνήθηκε. Προτίμησε την Μάντσεστερ Σίτι. Αγωνίστηκε στην Πρέμιερ Λιγκ. Η  Guardian έγραψε πως ο Ρομπίνιο σοκάρισε όλη τη χώρα αλλά και παγκοσμίως με το «όχι» που είπε στην Τσέλσι, και πως πήγε στην Μάντσεστερ Σίτι επειδή έπαιζαν εκεί δύο φίλοι του, ο Τζόι και ο Ελάνο. Άλλος ένας λόγος όμως, ήταν το υψηλό συμβόλαιό του (κάθε εβδομάδα έπαιρνε 160.000 λίρες).

Τον Ιανουάριο του 2010 έληξε το συμβόλαιο και έφυγε από την ομάδα, ενώ τον Αύγουστο οι ομάδες που προσφέρθηκαν να τον αποκτήσουν ήταν κυρίως οι Φενέρμπαχτσέ και Μπεσίκτας αλλά αυτός επέλεξε την προσφορά της Μίλαν. Ο Ρομπίνιο υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο. Η αγωνιστική και ταυτόχρονα… οικονομική άνοδος του Ρομπίνιο είχε ως αποτέλεσμα να έχει και περιπέτειες προσωπικές όπως η απαγωγή της μητέρας του το 2004. Τότε, ένοπλοι είχαν εισβάλει στο σπίτι και την είχαν απαγάγει ζητώντας λύτρα από τον παίκτη. Η Μαρίνα Σίλβα Ντε Σόουζα, αφέθηκε ελεύθερη ύστερα από περίπου ένα μήνα. Μάλιστα δημοσιεύματα ανέφεραν τότε, ότι μετά το περιστατικό ο «μικρός» είχε προσλάβει προσωπικούς φρουρούς…

 

By